Најновије

ТЕШКЕ ОПТУЖБЕ СРБА СА КОСОВА: Вучић хоће независно Косово - покушао да ликвидира Јакшића (ВИДЕО)

Функционер Српског националног већа Косова и Метохије Момчило Трајковић изјавио је данас да је актуелна власт у Београду „марионетска“, коју су, како је рекао, креирали светски центри моћи с циљем да Косово постане независна држава и то без Срба.

Трајковић је на Сабору СНВ, у хотелу „Младост“ у Београду, казао да прихватање и спровођење Бриселског споразума, Вашингтонског и немачко-француског споразума, као и Охридске мапе пута, представља прву фазу на пројекту формирања тзв. Велике Албаније.

„Одржавање данашњег скупа Срба с Косова и Метохије у Београду, говори о хипокризији у којој смо се сви заједно нашли, а у коју нас је довела ауторитарна, арогантна и примтивна политика једног човека – моћника Александра Вучића, који је један од креатора и извршитеља погубне политике Београда, међународне заједнице и Приштине према Косову, нагласио је Трајковић.

Стратегија ове власти је издаја националних и државних интереса, чиме ће лишити наш народ будућности. Ова власт је доведена од страних центара моћи и наметнута наивном и изманипулисаном српском народу, како би ти исти центри моћи довршили давно започет процес одузимања Косова и Метохије

Стратегија ове власти је издаја националних и државних интереса, додао је, чиме ће лишити наш народ будућности. Ова власт је доведена од страних центара моћи и наметнута наивном и изманипулисаном српском народу, како би ти исти центри моћи довршили давно започет процес одузимања Косова и Метохије.

Додао је да је план власти да се Вучићева „стратегија“ оконча пристанком српског народа на издају.

„Неко ће рећи, не, није наша издаја, већ његова. Нажалост, биће наша уколико дозволимо да умногоме завршен процес издаје, ова власт доврши до краја. А дошао је на власт критикујући бившу власт, обећавајући да ће радити све супротно. А шта се десило? Пристао је на Бриселски споразум и њиме де факто предао територију на којој ће сами косовски Срби успоставити суверенитет и интегритет тзв. Републике Косово“, истакао је Трајковић.

Према његовим речима, Европска унија, САД и НАТО решавају косовско питање унапред засновано на албанској жртви и по мери њихових геостратешких интереса, „а све под плаштом да стварају мултиетничко и демократско друштво“.

„И уместо да на тим принципима решавају косовско питање, они су применили етнички принцип и решавали ‘албанско питање’, занемарујући ‘српско питање’. Какав апсурд! Каква превара!“, оценио је Трајковић.

Рекао је да су западни део међународне заједнице, београдски режим и косовско-албански фактор постали произвођачи кризе.

Предао је Приштини електро-енергетски систем, акумулацију Газиводе, Валач, судство, цивилну заштиту, полицију, међународни телефонски број, локалну власт, и на крају, препустио косовским властима да натерају несрећне људе да главом без обзира скидају КМ таблице и постављају таблице тзв. Републике Косово

„Толерисање власти Аљбина Куртија то најбоље показује. Трагично је да су српске власти на такве процесе пристале и у њима учествују. Такође, форсирање и толерисање Куртијеве политике говори да је међународна заједница одустала од демократског решавања односа на Косову и Метохији, препуштајући Куртију да дугим цевима дисциплинује, како он то каже, ‘своје грађане’, милитаризује север и успостави косовски суверенитет на целој територији Косова и Метохије“, сматра Трајковић.

Казао је да последице Куртијеве политике према Србима воде ка коначном егзодусу преосталог српског народа.

Трајковић је истакао да је Александар Вучић приморао Бриселским споразумом „бруталном силом“ Србе на северу да уђу у косовски систем, а да је притом укинуо све српске институције.

„Предао је Приштини електро-енергетски систем, акумулацију Газиводе, Валач, судство, цивилну заштиту, полицију, међународни телефонски број, локалну власт, и на крају, препустио косовским властима да натерају несрећне људе да главом без обзира скидају КМ таблице и постављају таблице тзв. Републике Косово“, нагласио је он.

Српска листа је заједничка творевина западних ментора, Тачија (Хашим) и Александра Вучића. Она је била потребна да би се спровео Бриселски споразум, да би се натерали Срби на северу Косова да уђу у косовски систем и заокруже косовску власт на читавој територији тзв Републике Косово, да се укину српске институције

Према његовим речима, Вучић је на таблицама стварао стратегију манипулације несрећним народом.

„А данас, нигде га нема. Као последња кукавица ћути. Не помиње своју паролу: ‘КМ таблица остаје, нема предаје’. Кукавички ових дана уцењује српски народ са севера да гласа на изборима за њега који их је унесрећио“, казао је Трајковић.

Рекао је да је Вучић „обезглавио“ српски народ на Косову и Метохији и „манипулацијама успоставио наводно јединство међу нама, наводно нашом стопроцентном подршком његовој политици“.

„Из такве подршке је произашла тзв. Српска листа. Не. Драги пријатељи, то је лаж. Српска листа је заједничка творевина западних ментора, Тачија (Хашим) и Александра Вучића. Она је била потребна да би се спровео Бриселски споразум, да би се натерали Срби на северу Косова да уђу у косовски систем и заокруже косовску власт на читавој територији тзв Републике Косово, да се укину српске институције, да се предају сви важни чиниоци српске државности који су до тада онемогућавали и били сметња завршетку тог подмуклог пројекта међународних моћника“, оценио је Трајковић.

Трајковић тврди да је Вучић покушао да ликвидира Марка Јакшића

Елиминисали су све српске ауторитете који су били гаранција да живот на Косову и Метохији за српски народ има перспективе, додао је Трајковић.

Вучић је на северу Косова изоловао и покушао да политички ликвидира Мака Јакшића и људе око њега. Изоловао је и све нас на централном Косову, који имамо другачије мишљење и неслагање с његовом политиком. ;Најдрстичнији пример елиминације неистомишљеника јесте обрачун с Оливером Ивановићем, који није пристао на његов ауторитарни начин решавања косовске кризе

„Вучић је на северу Косова изоловао и покушао да политички ликвидира Мака Јакшића и људе око њега. Изоловао је и све нас на централном Косову, који имамо другачије мишљење и неслагање с његовом политиком. ;Најдрстичнији пример елиминације неистомишљеника јесте обрачун с Оливером Ивановићем, који није пристао на његов ауторитарни начин решавања косовске кризе.

Његово трогодишње заточеништво у косовским затворима због наводног ратног злочина, је под велом сумње. Затворен је у јеку политичке борбе и избора на којима је он био противкандидат Вућићевом кандидату за председника општине Северна Митровица. И након пуштања из заточеништва Оливер је онако рањен, поново кренуо у борбу за другачију политику од ауторитарне Вучићеве политике. И платио је животом“, нагласио је Трајковић.

За трагичне догађаје у Бањској, Трајковић је рекао да су врх и крах Вучићеве политике на Косову. „А последице, несагледиве!“, истакао је.

Казао је да је од доласка Вучића на власт 2012, Косово и Метохију напустило више од 40.000 Срба, „што због албанског зулума, што због успаване међународне заједнице, а највше због Вучићеве политике и политике тзв. Српске листе“.

„Најбољи пример је општина Штрпце, која је пре доласка на власт Српске листе имала 12.000 Срба, а данас има мање од 6.000. Вучићеви кадрови, координисани с Копаоника, кренули су у невиђени криминал. Путем мита и корупције, издали су неколико хиљада грађевински дозвола да у националном парку Шар планине Албанци граде један од највећих своји градова“, казао је Трајковић.

Најбољи пример је општина Штрпце, која је пре доласка на власт Српске листе имала 12.000 Срба, а данас има мање од 6.000. Вучићеви кадрови, координисани с Копаоника, кренули су у невиђени криминал. Путем мита и корупције, издали су неколико хиљада грађевински дозвола да у националном парку Шар планине Албанци граде један од највећих своји градова

За Заједницу српских општина (ЗСО) Трајковић је рекао да ће бити последњи камен у темељу независне државе Косово.

„Ако се настави с исељавањем Срба, неће постојати услови за формирање ЗСО, јер општина са српском већином јужно од Ибра неће ни бити“, оценио је.

Трајковић је казао да за СНВ не постоји решење за Косово, „већ решавање кроз процес“.

„И у том процесу треба ојачати и усправити Србе на Косову и Метохији интелектуално, политички, економски како би могли да се носе с експериментима Запада, Београда и Приштине. За Србе на Косову неће бити бољитка уколико не дође до промене власти у Београду, па и после тога питање је како ће нам бити. Али, битно је да власт у Србији буде демократска и променљива. И ми ћемо у томе дати допринос“, нагласио је он.

Казао је да је први задатак СНВ-а да створи аутентичну српску косовско-метохијску политику, „која треба да буде стуб нормалној Србији на Косову и Метохији у одбрани њених интереса и интереса нас који доле живимо“.

Сабор обновљеног Српског националног већа Косова и Метохије. Три месеца нико, ни једна институција или приватник на северу КиМ нису смели да уступе простор за одржавање скупа. С једне стране, терор Куртијеве паравојске, с друге, кукавичлук и издаја актуелне српске власти и АВ-а. pic.twitter.com/xbMdgmTwWN

— Ђорђе Вукадиновић (@djordjenspm) November 26, 2023

„Желимо да с демократским властима у Београду изворно учествујемо у креирању политике Србије на питању КиМ и преузмемо део одговорности за њену имплементацију. Прво, да зауставимо ерозију српског националног бића, панику и одлазак народа и да отворимо перспективу за живот на Косову“, навео је.

СНВ је основано 1999, а први председник је био владика рашко-призренски Артемије.

Трајковић је казао да је Српско навционално веће ове године три пута тражило сусрет с патријархом Порфиријем, али да се он није одазвао.

„Дошли смо у Београд ближе њему и позвали га, али није се одазвао. Ни наше владике с Косова нису дошле, јер је од доласка новог патријарха промењен однос СПЦ према Косову, није више као што је некада био. Нажалост, данас Црква и Вучићева власт говоре истим језиком“, рекао је, између осталог, Момчило Трајковић на Сабору СНВ Косова и Метохије у Београду.

За новог председника СНВ Косова и Метохије изабран је проф. Ненад Којић а за заменика председника проф. Александар Ћорац.

Извор: НСПМ / ДАНАС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА