Најновије

БАЈДЕН ПОКРЕЋЕ ЈОШ ЈЕДАН РАТ? Амери чекају одобрење свог председника, све је спремно за напад

Пентагон планира да затражи одобрење од председника Бајдена за ударе против војних формација које у Ираку подржава Иран, према два извора који су упознати са ситуацијом.

Бајден (Фото: Јутјуб)

Ирачка ваздушна база Ајн ал-Асад, у којој се налазе америчке снаге, била је мета ракетног напада у понедељак. Током напада нико није повређен, рекао је портпарол војске за Ројтерс. Ово је последњи у низу сличних напада током протеклих неколико недеља.

- Администрација пажљиво разматра широк спектар одговора на агресију шиитске милиције на Американце у Ираку - објавио је један извор.

О оперативном плану и разним опцијама разговараће се са Белом кућом преко Савета за националну безбедност, према другом извору упознатом с тим питањем.

Ова особа је рекла да ће званичници ускоро затражити Бајденово одобрење за напад, али нису могли да прецизирају одређени временски оквир. Први извор који познаје ситуацију сугерисао је да ће се састанак одржати у петак, иако то није званично и потврђено.

Савет за националну безбедност одбио је да коментарише ситуацију. Бела кућа није одговорила на постављена питања.

Касим Мусли, који је на челу провинције Анбар Народних мобилизационих снага (ПМФ), наводно је ухапшен ове седмице у вези са неколико напада на америчку базу, укључујући и оне на ваздухопловну базу Ајн ал-Асад. ПМФ се састоји углавном од шиитских милиција које подржава Иран, а САД га сматрају масовном безбедносном претњом на Блиском истоку, наводи Ројтерс.

Извештаји тврде да је хапшење подстакло борце ПМФ-а да накратко преузму контролу над улазом у зелену зону, у којој се налази америчка амбасада. Инцидент се смирио након што је Мусли наводно предат ПМФ-у, иако је кабинет премијера то оспорио, наводи Њујорк Тајмс.

Нејасно је да ли ће Бајден одобрити предлог Пентагона. Председник је наговестио подршку отопљавању односа са Техераном, изражавајући интерес за поновно придруживање иранском нуклеарном споразуму. Напори су тежак изазов за председника чији је претходник, Доналд Трамп, наредио ликвидацију Сулејманија 2020. године.

Путин и Лукашенко желе савезну државу Русије и Белорусије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Daily Caller
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА