Најновије

ОПОМЕНА ЗА ПРИШТИНУ ИЗ БРИСЕЛА: Курти, не кочи дијалог или правимо нову власт!

У медијима се појавио интерни радни документу Европске службе за спољне послове у ком се уклањају препреке за потписивање споразума између Београда и Приштине

Аљбин Курти. (Фото: Јутјуб)

Косовски премијер Аљбин Курти мора да престане да минира дијалог с Београдом или ће се политичка стабилност у Приштини успоставити на другачији начин, један је од захтева у интерном радном документу Европске службе за спољне послове (ЕЕАС), који је процурио у јавност.

Овај папир наводно је исписан након недавне вечере шефа дипломатије ЕУ Ђузепа Бореља с лидерима западног Балкана, преноси приштински портал Democratia.

У тексту је наведено да ЕУ позива Куртија да буде посвећен преговарачком процесу и дијалогу, као и да избегне кашњења која могу настати као резултат локалних избора у покрајини који ће бити одржани на јесен.

Без одлагања  

- Важно је да овом приликом земље ЕУ подрже Лајчаков дневни ред и подстакну Куртија да настави дијалог без одлагања - наглашава се у документу. Такође, написано је и да је план да се изврши политички притисак на одређене политичке кругове и опозицију у Приштини да олакшају будуће споразуме и подрже постизање историјског компромиса између Приштине и Београда.

- Курти је говорио о политичкој неспремности скупштине Косова, која би могла да изазове дугорочну политичку нестабилност, чак и унутар његове парламентарне групе - наводи се у радном документу ЕЕАС и упозорава да ће те унутрашње компликације бити решене новим сценаријима, као што је ширење владајуће коалиције у циљу политичке подршке.

Према овом плану, постоји могућност да после словеначког председавања Саветом ЕУ у 2021. години буде постигнут правно обавезујући споразум за нормализацију односа између Приштине и Београда путем дијалога. Како је наведено, политичко наслеђе Словеније на западном Балкану је свеукупно позитивно и добро прихваћено од свих страна, а да је намера нон-пејпера, који се доводи у везу с Љубљаном, да наруши имиџ Словеније уочи председавања у ЕУ.

Пресуда Ратку Младићу унапред написана! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА