Најновије

Бајденова одлука мења ток борбе против пандемије корона вируса!

То представља напредак у међународним напорима да се суспендују патентна правила док пандемија бесни у Индији и Јужној Америци.

Џо Бајден. (Фото: Flickr)

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена дала је подршку одрицању од заштите интелектуалног власништва за патенте вакцина против ковида-19.

То представља напредак у међународним напорима да се суспендују патентна правила док пандемија бесни у Индији и Јужној Америци.

САД су биле главни противник предлога Светске трговинске организације (WТО) да се обустави заштита интелектуалне својине у настојању да се појача производња вакцина.

Председник Бајден био је, међутим, под све већим притиском да подржи тај предлог, укључујући и бројне демократе у Конгресу.

Кетрин Таи, трговинска представница Сједињених Држава, објавила је став администрације, преноси АП.

"Ово је глобална здравствена криза, а ванредне околности пандемије коронавируса захтевају ванредне мере", казала је она и додала да администрација снажно верује у заштиту интелектуалног власништва, али у циљу окончања пандемије подржава одрицање од те заштите за вакцине против ковида-19.

Таи је казала да ће САД учествовати у преговорима у вези са тим питањем у Светској трговинској организацији, додавши да ће ти преговори потрајати с обзиром на природу институције и сложеност питања.

Уколико се у оквиру Светске трговинске организације постигне консензус, патенти вакцина биће доступни за коришћење другим произвођачима од чега би највише могла да профитира Индија, која је тренутно тешко погођена другим таласом пандемије.

Бајден и Путин се састају у Београду? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА