Најновије

СУНОВРАТ СТРАНКЕ МИЛА ЂУКАНОВИЋА СЕ НАСТАВЉА: Дотучени су у Херцег Новом

На данашњим изборима у Херцег Новом учествовало је пет коалиција и једна листа, а право гласа имало је нешто више од 25.500 бирача који су гласали на 51 бирачком месту.

Херцег Нови (Фото: Јутјуб)

Незванично „Вијестима“ су из Демократске Црне Горе казали да је на основу 75 одсто обрађених података коалиција „Ни лијево, ни десно. Правац Нови“, освојила је 27,44 одсто гласова или 10 мандата.

ДПС – СД освојио је 21,4 (8 мандата), За будућност Херцег Новог 19,5 (7 мандата), Новска листа 19,2 (7 мандата), УРА 7,8 (2 мандата) и Права 4,4 (1 мандат).

Испред коалиције, Тамара Вујовић је казала да имају трендове које показују да су најјача коалиција и да ће резултат показати да је опозиција на историјском минимуму.

„Историјска побједа значи да ДПС и њихови партнери ће конацно имати 1/4, а партија на власти 3/4 тако да ће опозиција бити на историјском минимуму“, казала је Вујовић.

Новљани су на данашњим изборима бирали 35 умјесто досадашња 34 одборника за локални парламент.

Демократска Црна Гора саопштила је да је до 20 часова излазност 66,37 одсто или 16.984 бирача.

Излазност на локалним изборима 2017. године до 20 часова износила је 66,95 одсто или 16.689 бирача.

Локални избори у Херцег Новом, граду на црногорском приморју, су други по реду локални избори од промјене власти у августу 2020. када су парламентарну већину освојили заједно Демократски фронт (ДФ), Демократе и грађански покрет УРА, а Демократска партија социјалиста (ДПС) је након тродеценијске власти прешла у опозицију.

На последњим изборима у Херцег Новом 2017. године највише мандата освојили су заједно Демократе (девет) и ДФ (четири) који су формирали власт, док је ДПС иако је појединачно освојила највише, 12 мандата, остала у опозицији.
Демократска партија социјалиста последњи пут је имала власт у Херцег Новом од 2014. до 2017.

Власт у Херцег Новом дуго већ држе партије које су годинама биле у опозицији и које од последњих парламентарних владају на државном нивоу.

Према попису из 2011. године у Херцег Новом живи нешто преко 30 хиљада становника од којих се готово половина, 49 посто изјашњавају као Срби.

Црногораца је 33 одсто, а Хрвата два одсто док је Бошњака и Албанаца мање од једног процента.

О артиљеријској паљби код Подгорице прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА