Најновије

НАТО СЕ ШИРИ: Бивше југословенске републике су доказ

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је поновио да је регион Западног Балкана од велике важности за Алијансу, и да је чланство Северне Македоније и Црне Горе доказ да су врата НАТО-а отворена.

НАТО (Фото: Pixabay)

"Добили смо нове чланице из тог региона у последњих неколико година, чиме доказујемо да су врата НАТО-а отворена. Северна Македонија и Црна Гора су нове државе чланице, али имамо и партнере у другим земљама из региона и још увек имамо КФОР на Косову", рекао је Столтенберг у интервјуу о будућности НАТО-а у наредних 10 година, а уочи данашњег самита НАТО-а у Бриселу, преноси агенција МИА.

"Присутни смо и настављамо да помажемо у стабилизацији региона", поручио је генерални секретар Алијансе.

Наводи и да очекује успешне разговоре са лидерима у развоју нових технологија за 30 држава чланица НАТО-а како би могле ефикасно да одговоре на "нове безбедносне изазове", укључујући и оне који произлазе из климатских промена.

Наглашава, међутим, да се морају повећати улагања у буџет НАТО-а за низ активности, и подсећа да Алијанса има три кључна буџета: цивилни, војни и инфраструктурни.

Северна Македонија први пут на самиту НАТО-а

Северна Македонија први пут учествује на данашњем самиту НАТО-а као равноправна чланица те алијансе, заједно са осталих 29 савезника, изјавио је премијер Северне Македоније Зоран Заев.

"Један за све, сви за једног, јер заједно смо јачи!", написао је Заев на свом налогу на Фејсбуку.

Заев данас у Бриселу предводи делегацију Северне Македоније коју чине и министар спољних послова Бујар Османи и министарка одбране Радмила Секеринска, преноси агенција МИА.

"Јачање трансатлантске везе, интензивирање политичких консултација, јача колективна одбрана, снажна отпорност, технолошки развој, представљају гаранције за Северну Македонију која први пут може да изрази свој став равноправно са свима", нагласио је Османи уочи одласка у Брисел.

Ко преузима команду на Косову и Метохији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА