Најновије

КОН: Вирус је опстао, пандемија ће се наставити годинама

Члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је гостујући на телевизији Н1 да је делта сој коронавируса постао доминантан у свету, и да уколико желимо да га дочекамо спремни, што више грађана мора да се вакцинише и да вакцинисање младе популације главни задатак у наредном периоду. "Вирус је опстао, он ће бити са нама, пандемија ће се наставити годинама", истакао је Кон.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Иначе, број заражених вирусом корона се смањује, мере су попуштене, људи су се опустили, а током лета најављено је одржавање више фестивала. Кон, међутим, упозорава на могућност пораста броја оболелих од јесени и на долазак новог соја вируса корона.

- Јасно је да ово нема шансе да стане са оваквом вакцинисаношћу. Нема шансе ни да стане са оваквом опуштеношћу - поручио је Кон и додао да са таквом ситуацијом ми дочекујемо нови сој који је у земљама где је висока стопа вакцинисаности (Израел, Велика Британија) "почео да прави озбиљне проблеме".

- Морамо да се дозовемо памети и да схватимо да млади имају однос према имунизацији који је потпуно другачији у односу на онај који имају старији, и да млади преко интернета упијају антивакциналне поруке - рекао је он.

Напомиње да млада популација има став "као да је готово све, а није готово ништа".

Он мисли да не може да нам се поново деси ситуација да имамо по пет или шест хиљада заражених дневно.

- Ми можемо да кажемо да имамо мирну ситуацију, коју ћемо имати током лета, али са оваквим понашањем није немогуће да ће и пре јесени почети пораст заражених, али не очекујем да ће то бити значајно. То је немогуће, и то би значило да се појавио потпуно нови вирус - подвукао је Кон.

Коментаришући изјаву Шеклера о могућих 4.000 заражених на дневном нивоу, Кон каже да је та бројка "појачана", али напомиње да број заражених може прећи 1.000.

Он каже да се вирус од почетка до сада променио, као и да сада имамо потпуно нову заразност, где просечан заражени заражава пет особа и више, док је на почетку епидемије тај број био три, као и да то говори да морамо да вакцинишемо што више грађана.

Говорећи о делта соју коронавируса он каже да је постао доминантан.

- Ми морамо да схватимо да се овај вирус мења и да добија нове сојеве и да ће он и даље да се прилагођава. Вирус је опстао, он ће бити са нама, пандемија ће се наставити годинама! Не говоримо више о јесени, већ о таласима, и колики ће они бити. А вакцина нас штити и од делта соја. А онда постаје нејасно наше понашање - рекао је Кон и истакао да ће у следећем периоду вакцинисање младе популације бити главни задатак.

Оцењује да је вакцинација становништва питање националне безбедности, као и да то није никакво претеривање.

Србија купује од Русије ПВО системе Панцир и Красуху, хеликоптере Ми-35 и Ми-17, ракете Корнет? Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА