Најновије

Руска армија планира да формира снажну „оклопну песницу“ на јужном стратегијском правцу

Тенковске јединице који се налазе у оквиру две механизоване дивизије 58-ме комбиноване армије Јужног војног округа ће бити преоружани основним борбеним тенковима Т-90А и вероватно модернизованим Т-90М „Пробој“.

Т 90 (Фото: РИА)

Ово је јуче објавила медијска кућа „Известија“ у материјалу који носи назив „Забронировали «Прорыв»: юг России усилят новейшими танками Т-90М“, позивајући се на своје изворе који се налазе и руском Министарству одбране:

„Тенковима Т-90 ћемо у потпуности преоружати тенковске јединице које се налазе у оквиру 19-те и 20-те механизоване дивизије Јужног војног округа (ЈВО). Одговарајућа одлука је већ усвојена“ – саопштили су руским медијима неименовани извори из руског Министарства одбране. “Такође, у овом часу се разматра и опремање ових дивизија најновијом модификацијом тенка Т-90М „Пробој“ – наводи се у материјалу који је објавила „Известија“, а пренео интернет портал anna_news.

Т-90М „Пробој“ представља најновију модификацију руског основног борбеног тенка Т-90, који је захваљујући изузетно богатом и сложеном програму унапређења постао практично нови тенк. Приликом подизања основног борбеног тенка Т-90А на стандард Т-90М инжењери корпорације „Уралвагонзавод“ су се фокусирали на искуства борбене експлоатације Т-90 у Сирији, али и на генералне искуства употребе различите оклопне борбене технике совјетског/руског порекла у многобројним конфликтима широм света. Он је поред техничких побољања претрпео и извесне промене у дизајну. За њега је развијена нова тенковска купола на коју је интегрисан модернизовани топ калибра 125мм, који може да употребљава муницију веће пробојне/разорне моћи. Из тенковског типа ће моћи да се испаљују и вођене противтенковске ракете које су у стању да погоде земаљски циљ (фиксни/покретни) на даљини до 5 хиљада метара.Према појединим изворима тенк Т-90М тежи готово 50 тона. Захваљујући новом мотору који развија 1130 коњских снага он може да достигне брзинске параметре који су красили базичну верзију тенка. При томе овај мотор функционише у границама економичности (и у екстремним временским условима), јер са једним пуњењем резервоара може да пређе дистанцу од 550км.

Ојачавање тенковских јединица које се налазе у саставу механизованих дивизија захтевају испоруку новог контингента основних борбених тенкова Т-90. Цео процес производње допунске количине тенкова Т-90А и Т-90М „Пробој“ ће на себе преузети Научно-производна корпорација „Уралвагонзавод“.

У свакој механизованој бригаду из горе побројаних дивизија ће се налазити по један тенковски батаљон који ће у свом наоржању имати основне борбене тенкове Т-90. Поред тога, на нивоу дивизије се планира проширење формацијског састава који ће обухватати један допунски самостални тенковски батаљон који ће такође бити опремљен новим тенковима.

Што се тиче тенковских јединица Јужног војног округа оне се већ налазе у процесу преоружања на основне борбене тенкове Т-90А као и модернизоване Т-72Б3М. Када је у питању руска армија, први контигент модернизованих основних борбених тенкова Т-90М „Пробој“ је ушао у састав јединица Западног војног округа (27-ма гардијска самостална механизована бригада која се са својим штабом налази у Новомосковском административном округу – град Москва).

58.комбинована армија (58 ОА) представља елитни оперативно-стратегијски састав у оквиру Јужног војног округа руска армије са штабом у граду Владикавказ у Северној Осетији – Аланији. Састоји се из једне дивизије, осам бригада, два пука и једног батаљона. Укупна јачина ове групације је процењена на 25-30 хиљада војника и официра. Што се тиче борбене техника 58 ОА располаже са око 200 основних борбених тенкова, око хиљаду борбених возила пешадије и оклопних транспортера, и више од 300 артиљеријско-ракетних оруђа различитог типа и калибра.

Курти креће у отимачину и није сам! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА