Најновије

ОВОГ МАРИНЦА КИМ ЏОНГ-УН ЖЕЛИ МРТВОГ: Американац сада чека изручење, а неки сматрају да се ту крије највећа опасност (ВИДЕО)

Бивши амерички маринац Кристофер Ан бори се против изручења Шпанији због своје улоге у рацији 2019. године у севернокорејској амбасади у Мадриду. Његов одбрамбени тим наводи да је Ан у великом ризику због освете за убиства севернокорејских агената ако напусти Сједињене Државе.

Ким Џонг Ун (Фото: flickr. com)

Бивши амерички маринац Кристофер Ан бори се против изручења Шпанији због своје улоге у рацији 2019. године у севернокорејској амбасади у Мадриду. Његов одбрамбени тим наводи да је Ан у великом ризику због освете за убиства севернокорејских агената ако напусти Сједињене Државе.

Ове наводе појачало је неколико медија последњих дана, али у разговору за НК Њуз неки стручњаци из Северне Кореје изразили су скептицизам да се Ан суочава са било којим ризиком од телесних повреда ако буде изручен Шпанији.

"Изгледи да се Северна Кореја потруди чак и да покуша (да убије Ана) близу су нули", рекао је у понедељак Глин Форд, дугогодишњи заговорник ангажмана са ДЛРК. "То није ни политички сврсисходно ни могуће".

Форд је рекао да док су се старији севернокорејски пребјези попут Тае Јонг Хо-а или покојног Хванг-а Јанг Иоп-а плашили одмазде, Ан је "више шала него претња" за Пјонгјанг. "Чак и ако је Север био довољно заведен да жели да га киднапује или изврши атентат, они немају ресурсе", рекао је Форд.

Андреј Ланков, директор Корејске ризичне групе и професор на Универзитету Кукмин, рекао је да не може "искључити" да би Ким Џонг-ун жели да Ан умре, али да је "сумњиво да ли Северна Кореја заиста може организирати такву операцију у Шпанији са некажњивост" због малог присуства у Европи.

Још један стручњак за Северну Кореју са седиштем у Европи са којим је НК Њуз разговарао у понедељак - који је затражио анонимност због осетљиве природе јавног коментарисања тог питања - додао је да ће се Ан суочити са врло ниским нивоом ризика у шпанском притвору.

"Замислио бих да би га полиција заштитила ако буде изручен с обзиром на ову потенцијалну опасност", рекао је стручњак. "А могао би да буде послат и у превентивни притвор, с обзиром на то да представља ризик од лета и тежину оптужби."

"Био би прилично сигуран док би био у затвору", додао је стручњак.

Бивши дипломата упознат са случајем изручења, такође разговарајући под условом анонимности, сложио се да би у шпанском притвору било мало ризика.

"Нема доказа да су севернокорејске обавештајне агенције продрле ни у амерички ни у шпански казнени систем", рекао је извор у понедељак за НК Невс. "Ако је Ан заиста угрожен, онда је затвор можда најсигурније место за њега.

Шпанско Министарство правде рекло је НК Њуз да није у могућности да коментарише детаље Ановог случаја.

Али Анов адвокат, као и група севернокорејских стручњака који су понудили додатна сведочења, тврде да се суочава са ризиком од смрти ако буде изручен.

"Претња животу господина Ана је стварна", написао је у понедељак Анов адвокат Наун Рим, напомињући да постоје "неспорни докази" да "севернокорејски оперативци у Шпанији" желе да га "изврше атентат".

"Ан би могао бити отет, одведен у Северну Кореју, опсежно мучен, а затим јавно погубљен", рекао је Сунг-Јун Ли, професор корејских студија на Универзитету Туфтс, у интервјуу 25. маја.

Синди Вармбиер, мајка покојног Ота Вармбиера који је задобио смртне повреде док је био у притвору Северне Кореје од 2016. до 2017. године, рекла је америчком савезном суду да "знам да ће сада убити Кристофера Ана".

Ли је у уторак за НК Њуз рекао да је своју анализу засновао на ономе што је ФБИ рекао суду окружујући претњу коју Северна Кореја представља Ановом животу, као и неколико историјских преседана. Породица Вармбиер у међувремену није одговорила на захтев НК Њуз за коментар.

Ли оф Туфтс рекао је да је Анхово претходно учешће у Фри Јосеон-у, активистичкој групи против ДПРК-а, значило да "Северна Кореја има подстицај да Крис Ан учини тако језивим јавним случајем".

И иако је Ли признао да би то значило да се Ан суочава са потенцијалним ризицима од атентата чак и у Сједињеним Државама, било која наредна владина истрага "била би исцрпна и политичка последица штетна за интересе ДЛРК" - за разлику од атентата у Малезији или година отмице Северне Кореје од Јапан.

Као што је Ли предложио, Северна Кореја је још 2017. показала да могу да постигну циљеве ван њених граница. Тог фебруара, севернокорејски агенти организовали су атентат на брата Ким Џонг-уна, Ким Јонг Нам-а, убивши га ВКС нервним агенсом на међународном аеродрому Куала Лумпар.

Али бивши дипломата рекао је за НК Њуз да Северна Кореја није очекивала озбиљне међународне реакције које су проистекле из атентата 2017. године и које би могле послужити као одвраћање од сличних потеза у будућности.

"Тренутно су у тешкој ситуацији", рекао је бивши дипломата. "Они би се устручавали да сносе политичку цену још једног атентата, посебно америчког држављанина."

Ан је тренутно у кућном притвору у САД-у. Може проћи неколико недеља или месеци пре него што се донесе одлука након његовог појављивања на суђењу за екстрадицију 24. маја.

Руска армија пребацује ракете „Кинжал“. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА