Најновије

НЕ ЗНАМ НА ШТА ЋЕ ОВО ИЗАЋИ: „Са Израелом се није играти, ово нисмо смели потписати“

Можда смо се дозвали памети то што нисмо преселили амбасаду у Јерусалим, па да и ми једном не испоштујемо нешто што нам не иде у прилог, а сматрам да није ни требало то да потписујемо. Мада са Израелом неће ићи тако глатко, рекао је за Правду др Миломир Степић, геополитичар и научни саветник на Институту за политичке студије, коментаришући то што према Вашингтонском „споразуму“ још нисмо пребацили амбасаду у Јерусалим, иако је рок био 1. јул ове године.

Проблеми са Израелом у најави (фото: pixabay)

Он сматра да ће нас без обзира на то Америка свакако притиснути „по свим могућим питањима, па и питању Вашингтонског споразума“.
- То је нешто што се тиче и ње, без обзира што није садашњи председник тај који је то организовао. Али кад буде потребно, потегнуће и овај споразум. Зато треба увек бити опрезан и са потписивањем. А није се играти ни са Израелом, они су нека врста педесет и прве Америчке државе – оценио је саговорник Правде.

Упитан какве ћемо последице трпети, казао је да још увек не зна „на шта ће ово да изађе“.

- Нас увек прозивају да треба да се држимо уговора, а што се друге стране не држе, то није битно. Проблем је што то увек била наша позиција да испуњавамо све и одмах, уместо парцијално, па кад друга страна не испуни део, онда и ми да зауставимо даље извршење. Такав је био и Венсов план, Хрвати га нису поштовали, и уместо и ми да тако поступамо, ушли смо у једну спиралу и на крају губитка Крајине – указао је Степић, приметивши да се слично дешавало са Дејтонским споразумом.

Како је рекао, ми се стално уклањамо и испуњавамо споразуме „у тоталу“.

- Ето, имамо и Кумановски споразум, а ми не тражимо његово испуњење од друге стране. Навикли смо да испуњавамо, ми све морамо нешто, а они други ништа не морају. Просто, сви ти споразуми су селективно примењивани. Никога не обавезује оно што иде у нашу корист, поготово Америку као велику силу. Али ни локални играчи, Арбанаси, Хрвати, Бошњаци, ни они не поштују споразуме, нити им пада на памет. Може им се кад имају јаке савезнике – закључује Степић.

Подсетимо, у септембру прошле године председник Александар Вучић је у Вашингтону између остаслог потписао да ће до 1. јула Србија преселити амбасаду из Тел Авива у Јерусалим и тиме прекрши Резолуцију 478 Савета безбедности УН, упркос томе што је председник Доналд Трамп јавно рекао пре потписивања да ће Израел признати Косово. Ова ставка је била уписана у верзији споразума који је дат Приштини. Након што се оно што је речено и обистинило, односно након што је дошло до међусобног признања Израела и лажне државе, српска власт је одлучила да засад не пресели амбасаду.  

Боље и замрзнути конфликт него лоше решење по нас, каже Јовановић, а опширније читајте ОВДЕ.

Извор: Правда, Н.Б.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА