Најновије

СРПСКА ВОЈСКА ДОБИЛА МЕДАЉЕ ОД УН: Велики допринос у мисији

Мировњаци Војске Србије, који служе у српском контингенту у мисији МИНУСЦА, примили су службене медаље УН за њихов допринос миру у Централноафричкој Републици (ЦАР).

Српски мировњаци (Фото: Војска Србије)

Медаље су им додељене 28. јуна, наводи се у тексту на званичном сајту Мисије УН у ЦАР (MINUSCA).

Контингенту од 72 припадника, укључујући 33 жене, првобитно је био поверен важан задатак спасавања живота - они обезбеђују веома значајну медицинску подршку особљу УН у болници Мисије нивоа 2 у Бангију.

Србија је брзо реаговала на захтев УН да се успостави мир у ЦАР пославши свој први војни контингент у ту земљу 2014. године.

Плави шлемови којима је указана част, део су једанаесте ротације српских плавих шлемова на тлу Централноафричке републике.

У прва три месеца њиховог ангажовања на почетку ове године, особље болнице је лечило више од 2.500 пацијената од којих је више од 150 боловало од ковида-19.

Такође су извршили више од 150 медицинских евакуација ваздушним путем.

Хитне хируршке интервенције, интензивна и полуинтензивна нега, болничко лечење, фармацеутске, стоматолошке и гинеколошке услуге такође се налазе у каталогу здравствених услуга које обезбеђује медицински тим контингента.

Медаље су, такође, додељене и војним посматрачима и штабним официрима.

Командант снага мисије MINUSCA генерал потпуковник Даниел Сидики Траоре похвалио је подршку Србије Централноафричкој Републици.

"Сви сте се истакли у својој служби и служили сте часно и на то треба да будете поносни", рекао је Траоре.

Командант контигента пуковник Ђорђе Граовац рекао да је да српски народ зна колико вреди мир.

"Због тога, сви дајемо све од себе да унапредимо мир у целом свету", рекао је Граовац.

У тексту под насловом "Допринос Србије миру у ЦАР препознат кроз официре војске", подсећа се да се Србија, већ више од пола века одазва на позив УН за учешће у мировним операцијама у свету.

"Та земља југоисточне Европе поносна је на своју дугу традицију давања доприноса међународним напорима да се спрече и окончају конфликти која сеже до давне 1956. године. Српски мировњаци су учествовали у мировним операцијама у целом свету - од Анголе, Бурундија, Чада, Источног Тимора и Ирана до Ирака, Обале Слоноваче, Намибије, Синаја и Јемена", стоји у тексту.

Скоро 300 српских припадника мировних операција тренутно служи у пет мисија УН- у мисији MINUSCA у Централноафричкој Републици, у мисији MONUSCO у Демократској Републици Конго, у мисији UNFICYP на Кипру, у мисији UNTSO на Блиском Истоку и у мисији UNFIL у Либану.

"Док су припадници српског контингента у мисији MINUSCA величанствено марширали као један на паради одржаној на крају церемоније, са својим јасно истакнутим службеним медаљама УН, нису само славили свој допринос миру у Централноафричкој Републици, већ су и обележавали "Видовдан", српски празник, који се подударио са даном одржавања церемоније доделе медаља", закључује се у тексту.

Да ли КБС сме на север КиМ, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА