Најновије

СНО ЧИКАГО: Кинези покрали Србију за десетине милијарди, ЕУ нас гледа као робље, а ситуација у САД се мења, искористимо то! (ВИДЕО)

Ричард Гренел је повезан са српском дијаспором у Америци, која је његову посету Србији оберучке прихватила, и почео је да је искоришћава на прави начин у смислу српских националних интереса. Он је добио нашу наклоност и ми његову, и у својим рапортима председнику Трампу, он је давао јако позитивне импулсе шта се дешава са Србима, ко су, шта су Срби, колико вреде за Америку и америчку политичку сцену, рекао је Дејан Вуксановић, потпредседник Српске народне одбране из Чикага, објашњавајући у емисији Реч продукције Хелмкаст како је дошло до тога да Гренел честита Видовдан Србима.

Дејан Вуксановић, потпредседник СНО Чикаго (фото: Јутјуб)

По речима Вуксановића, ситуација се повољно променила и треба да радимо на томе да то, као што то бива по старом „добром“ српском обичају, не спласне. Он је навео и како је дошло до тога да, осим честитке од републиканца Гренела, и са друге стране, од демократске градоначелнице Чикага, Срби добију признање за Видовдан, односно да то постане и празник овог велеграда.  

- На основу те базе што су Чикаго и Београд градови побратими, кренуло се с наше стране у иницијативу да Видовдан, један од наших најсветијих празника, постане и празник града Чикага. Ту живи преко 400.000 Срба и то је једно важно гласачко тело. Градоначелница Чикага је то препознала, има своје саветнике, и прогласила је Видовдан за свети празник на тај дан – казао је Вуксановић.

Говорећи о томе зашто су представници режима одбили да потпишу део Вашинтонског споразума који се односи на реституцију власништва, којом би било враћено и цркви и Србима на Косову и Метохији, он је казао да је земља требала одавно да буде враћена цркви, и тиме би проблем КиМ био решен.  

- Овде су деца и унуци комуниста који су дошли на власт од 1945. године и они и дан данас раде протви српских националних интереса. То су људи који себе замишљају да су интернационалци, да нису Срби. Нису православци, нису светосавци, нису хришћани, не осећају се тако. Радили су све против српских националних интереса, сматрали су да слаба Србија значи јака комунистичка Југославија. И та деца која су учена од својих родитеља, то спроводе, они немају другачији став, они су неспособни да га имају. И да схвате да СПЦ није непријатељ српском народу, да српска дијаспора није непријатељ власти. Да имају један здрав однос и према СПЦ и према дијаспори, загарантовали би себи власт у наредних 5.000 година. Они то не смеју јер знају да су њихови родитељи дошли на власт на један поган, незаконит и криминалан начин – истиче Вуксановић.

Он каже да се не слаже са ставом Ивице Дачића да се дијаспори не може обезбедити гласање на изборима у Србији јер наводно нема довољно времена“, јер како је рекао Вуксановић, „то се решава у две недеље“. Ипак, како је рекао, Дачићу дијаспора признаје заслуге за повучена признања Косова.

- Било је најављено још повлачења, али Трампова администрација га је спречила у томе. И по томе не ценим Трампа, али ћемо радити да одигра другачије ако добије следећи круг – навео је Вуксановић.  

Он је рекао да је дијаспора потребна Србији.

- Нама не треба Европска Унија да долази да нас гледа као да смо њихово робље. Српска дијаспора је наша Европска Унија, с тим што неће тражити да узме од ове земље, него ће само допринети овој земљи – нагласио је потпредседник СНО.

Како је рекао, не треба само дозволити дијаспори да гласа, него и да се врати у ову земљу.

- Наши људи су направили су огромне империје по Немачкој, Енглеској, Француској, да не говорим и у Америци, Канади, Аустралији… Ако су тамо направили то, па шта ће направити у Србији – указује он.

На питање шта спречава дијаспору да се враћа, он каже да их спречава власт, јер кад дођу, само су „жртве превара, отимачина и закона који их спречавају да дишу.“

- Знам и људе који су се вратили и раде овде и само кукају. Узимају им ово и оно, не дају им ово и оно. Закони су овде драконски, уништавају слободног привредника. Стално га окивају све новим и новим дажбинама. Заборавимо дијаспору, то је ван памети за српске привреднике који желе да раде за своју породицу, за своју земљу, за свој народ – поентирао је Вуксановић.

Према његовим речима, овде власт ради само на томе да доведе стране експлоататоре који користе ову земљу само за своје потребе, а не за потребе Србије.

Говорећи о Електронској индустрији Ниш, казао је да је то била трећа, ако не и друга по снази електронска индустрија у Европи, уз Грундиг и Филипс.

- Кинези су направили своју технологију на основу крађе и давања за џабе наше технологије из ЕИ Ниш њима. Они су вагонима то износили и проучавали деценијама, нису могли да се снађу. Данас су они од главних технолошких произвођача. И за то ми нисмо добили ништа. Нула. Ми треба да тражимо десетине милијарди долара на основу тога што су Кинези од нас искористили, покрали, добили као дар од наше земље. А ми смо уништили тај извор који им је дао ту едукацију, коју они фантастично спроводе – рекао је Вуксановић.

Он каже да тако нешто људи из дијаспоре не би дозволили „у вођству државе“.

- И не сме да се зове власт, него вођство. Јер ти си у служби народа, а не власт. Ми не размишљамо тако као овде. Ако добијем неку позицију у вођству ове земље, или неки приватни бизнис да радим, радим га у интересу моје породице, мог бизниса, и моје земље. Ја том земљом не владам са мојом индустријом и растом економске моћи, ја не владам тим народом, ја га не тлачим, него му омогућавам и помажем – закључио је он.

Извор: Хелмкаст

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА