Најновије

Вељку Одаловићу јутрос забрањен улазак на КиМ

Делегацији Београда предвођеној председником владине Комисије за нестала лица Вељком Одаловићем јутрос није дозвољено да уђе на Косово и Метохију и да, дан уочи наставка дијалога Београда и Приштине, у Великој Хочи присуствује обележавању 23 године од масовног киднаповања и убијања Срба у Ораховцу.

Вељко Одаловић (Фото: Медија центар Београд)

Одаловић је за Танјуг потврдио да је наша делегација јутрос око 8.00 сати била на административном прелазу Јариње, али да им припадници косовске полиције нису дозволили да уђу на КиМ.

''Полицијац је рекао да ми је забрањен улазак, тражио сам образложење након чега је позвао надлежне и тражио додатну сагласност, али је поново добио негативан одговор и то без икаквог образложења. Само сам видео папир на којем је великим словима писало забрањено'', пренео је Одаловић.

Навео је да је такав чин Приштине ''недопустив и непримерен'' и да је још једна потврда бахатости привремених приштинских институција које су му, како каже, из чистог мира забраниле да уђе на КиМ.

Додао је да као председник Радне групе за нестала лица са колегама из Приштине заједно ради на том проналаску несталих и да су уласци и изласци са КиМ до сада били ''коректни''.

Одаловић истиче да то што је Приштина уочи наставка дијалога у Бриселу забранила представницима Београда да присуствују парастосу у Великој Хочи, потврђује да приштинску страну дијалог не интересује нити желе да о било чему озбиљно разговарају, те подсећа и да га је Аљбин Курти на претходној рунди дијалога у Бриселу спомињао ''у врло непријатном контексту''.

''То само потврђује њихову бахатост и неспремност да се суоче са чињеницама о којима треба да се разговара'', наводи Одаловић.

У делегацији Београда са Одаловићем су били и представници Канцеларије за КиМ и ЈК ''Путеви Србије'' који су требало да уруче пакете помоћи за обданиште у Великој Хочи.

Петковић: Курти се вара, ако мисли да кадрира у Влади Србије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да то што је председнику Комисије за нестала лица Владе Србије, Вељку Одаловићу, јутрос забрањено да уђе на КиМ потврђује да Приштина не жели да се искрено посвети питању несталих.

Петковић је поручио премијеру приштинских институција Аљбину Куртију, који је на претходној рунди дијалога Одаловића назвао ''Гебелсом и Герингом'', да се ''грдно вара'' ако мисли да ће забрањивањем Одаловићу да уђе на КиМ да ''кадрира'' у Влади Србије.

''Србију данас води председник Александар Вучић, Србија је суверена држава и самостално доноси одлуке. Једино ћемо ми одлучивати ко ће бити на којој позицији'', рекао је Петковић новинарима у Београду, где је присуствовао парастосу убијеним и отетим Србима у Ораховцу пре 23 године.

Навео је да су Срби много пострадали на КиМ и да ће делегација Београда сутра у Бриселу инсистирати на теми несталих и да је београдска страна та која инсистира на томе да се пронађу сви нестали, док, како каже, приштинска страна то чини само ''за медије''.

''Да је Приштини заиста стало до проналаска свих несталих, откопали би још девет локација које Београд тражи да се истраже, а ниједна није истражена'', рекао је Петковић.

Како Црна Гора губи територију, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА