Најновије

“Никакав геноцид над Албанцима није почињен од 1878. до данас”

Историчар Дејан Ристић, в.д. директора Музеја жртава геноцида, каже да никакав геноцид није почињен над косовско-метохијским Албанцима у периоду почев од средине седамдесетих година 19. века па све до данас.

Приштина. (Фото: Јутјуб)

Напротив, како истиче, у читавом том раздобљу Музеј жртава геноцида бележи, документује и историјским изворима потврђује бројне ратне, али и мирнодопске злочине и поступке сваковрсног насиља почињеног над припадницима неалбанског живља на подручју Косова.

Ристић наводи да интензивирање псеудонаучних иступа у јавности од стране највиших представника привремених власти у Приштини указује на њихову потпуну спремност да се у остваривању својих циљева ослоне и на бруталне историјске фалсификате.

Псеудонаучна и политикантска кампања власти у Приштини

– Речи и искази које је председник тзв. Владе тзв. Републике Косово Аљбин Курти упутио јуче током разговора са председником Републике Србије Александром Вучићем само су наставак изразито агресивне, псеудонаучне, политикантске и веома опасне кампање привремених власти у Приштини које за циљ имају потпуну елиминацију присуства преосталих Срба, као и нашег националног и идентитетског наслеђа на подручју АП Косово и Метохија. Интензивирање псеудонаучних иступа у јавности од стране највиших представника привремених власти у Приштини указује на њихову потпуну спремност да се у остваривању својих политикантских циљева ослоне и на бруталне историјске фалсификате. И након што су пре само неколико дана поједини кругови у Сарајеву у јавност пласирали тезу о вишеструком геноциду који су Срби, почев од средине седамдесетих година 19. века, наводно, починили над Бошњацима, тако сада на том истом бестидном и псеудонаучном фону наступају Османи, Курти и други заговорници етнички и на сваки други начин “чистог”‘ Косова и Метохије – каже Ристић.

По његовим речима, једини геноцид који је током читавог 20. века спроведен на некадашњим југословенским просторима је онај који је почињен над припадницима српског народа у раздобљу Другог светског рата.

Злоупотреба термина “геноцид” све чешћа

– Музеј жртава геноцида, као национална референтна установа културе, са гнушањем одбацује веома опасне, политикантске и псеудонаучне тврдње предводника косовско-метохијске сепаратистичке елите. Истовремено, стручњаци Музеја жртава геноцида указују на бројне реалне опасности у регионалној политичкој сфери, али и у широј јавности услед све присутније злоупотребе термина “геноцид”, а све са циљем његове баналне и бруталне политичке инструментализације. Музеј жртава геноцида, стога, подсећа на то да је једини геноцид који је током читавог 20. века спроведен на некадашњим југословенским просторима онај који је почињен над припадницима српског народа у раздобљу Другог светског рата – каже Ристић.

Историчар Ристић нагласио је да никакав геноцид, а посебно не вишеструки, није почињен над косовско-метохијским Албанцима у периоду почев од средине седамдесетих година 19. века па све до данас.

– Покушаји појединих квази-интелектуалних и политиканстких кругова у Сарајеву, однедавно и у Подгорици, а посебно у Приштини, да трагичне догађаје који су обележили ратове за југословенско наслеђе (1991-1999) прогласе геноцидом у научном смислу представља пуцањ у празно, а у цивилизацијском веома опасан регресивни и ревизионистички поступак. И да закључим, никакав геноцид, а посебно не вишеструки, није почињен над косовско-метохијским Албанцима у периоду почев од средине седамдесетих година 19. столец́а па све до данас. Напротив, у читавом том раздобљу Музеј жртава геноцида бележи, документује и историјским изворима потврђује бројне ратне, али и мирнодопске злочине и поступке сваковрсног насиља почињеног над припадницима неалбанског живља на подручју данашње АП Косово и Метохија – навео је Ристић.

Ристић каже да се се појам “геноцид” све чешће злоупотребљава у јавном простору.

Најгрлатији некомпетентни политичари

– Имајући све то у виду Музеј жртава геноцида изражава велику забрнутост због неодговорних изјава које све чешће долазе из Приштине, Сарајева, али и неких других центара, а које за своју последицу имају нову мобилизацију на мржњу и стварање предуслова за неко ново масовно насиље што није у интересу било ког народа на овим простирима. Ово тим пре што се појам “геноцид”‘ све чешће злоупотребљава у јавном простору. Индикативно је и то да су у јавним исказима о геноциду најактивнији и најгрлатији потпуно некомпетентни политичари који своје отровне националистичке стрелице одашиљу из Приштине, Сарајева и Подгорице. Управо њих стручњаци Музеја жртава геноцида позивају да се непосредно обрате овој референтној националној установи како би стекли сазнања заснована искључиво на историјским изворима и непобитним чињеницама – закључује Ристић.

Ердоган спрема договор са талибанима, турска војска ускоро на новом задатку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА