Најновије

ИСКАЗ ВЕЉЕ НЕВОЉЕ: Вучићу сам чинио услуге, члан сам СНС!

Вељко Беливук, шеф криминалне групе осумњичен за више бруталних ликвидација, на саслушању у тужилаштву пре две недеље негирао је да је убица, али је говорио о свом наводном односу са председником Србије Александром Вучићем и другим људима из врха Српске напредне странке. Како је испричао, Вучић и његови сарадници тражили су му више услуга – да контролише да се на Партизановим трибинама не скандира против председника, да застрашује оне који су организовали протесте против власти, обезбеди мир на Паради поноса, али и да утиче на таксисте да откажу протесте против апликације за превоз „CarGo“, пише у транскрипту Беливуковог саслушања до којег је дошао КРИК.

Илустрација (Фото: predsednik.rs/ Јутјуб)

Почетком августа очекује се да Тужилаштво за организовани криминал подигне оптужницу против Вељка Беливука званог Веља Невоља, вође хулиганско-криминалне групе „Принципи“ која је радила у оквиру црногорског кавачког клана, пише КРИК.

Беливук се сумњичи да стоји иза пет бруталних убистава, једног мучења и диловања дроге, а фотографије обезглављених и искасапљених тела његових жртва представници власти су у више наврата објављивали у јавности. Беливуков клан сматра се једним од најбруталнијих у региону.

За ову криминалну групу карактеристично је и то да су годинама имали јаке контакте у држави – пре свега у полицији и политици, о чему су КРИК и други медији раније писали.

Новинари КРИК-а сада су дошли до транскрипта саслушања Беливука у тужилаштву 5. јула, које може да продуби ову причу. Он је прво кратко испричао да није криминалац већ „вођа навијача“ и да није одговоран за убиства, отмице и шверц дроге, али није желео да одговара на питања тужиоца о томе. Самоиницијативно је, међутим, почео да говори о односима са људима из власти.

„Решио сам лепо да кажем све о мом односу са председником Србије Александром Вучићем, министром полиције Александром Вулином, Вучићевим братом, пријатељима, кумовима и свим осталим политичарима који су од нас тражили услуге, а сада се праве да се не познајемо и перу руке од нас“, рекао је Беливук тужиоцу.

Он је, током готово полусатног саслушања, набројао различите услуге које је наводно чинио за председника и његове људе и навео имена чланова СНС-а са којима се виђао. Рекао је да је контакт са председником Вучићем одржавао највише преко хулигана Александра Видојевића, познатијег као Аца Рошави, који је пријатељ председниковог сина, али и да се са Вучићем наводно неколико пута и лично видео.

Запретио је и да ће у будућности испричати још детаља „ако се одређени људи не опамете.“

Иако је тешко проценити шта је тачно, а шта не од онога што је Беливук испричао, поједини детаљи се поклапају са оним што се раније претпостављало – да је његова група имала улогу у сузбијању протеста, као и односе са људима из власти. У свом исказу, међутим, Беливук није споменуо све људе из полиције и владајуће странке за које су новинари раније открили да су му били блиски.

КРИК је позвао председника Вучића за коментар, а његова саветница за медије Сузана Васиљевић рекла  је да он неће давати изјаве о овоме док је истрага у току. Позвали су и друге које је Беливук споменуо, али нико од њих није желео да да коментар.

„Шеф има велики проблем“

Беливук је испричао тужиоцу да је члан Српске напредне странке од 2011. године.

Објаснио је да је његово хапшење 2016. године, због сумњи да је учествовао у убиству у центру Београда, довело до тога да политичари изгубе контролу над трибином Партизана. Он је касније ослобођен у овом случају под мистериозним околностима – поједини докази су компромитовани, а вештак је изненада променио исказ.

Беливук је испричао да му је хулиган Александар Видојевић, познатији као Аца Рошави, рекао 2017. године да ће му он бити веза са председником Србије.

„Видојевић ми је рекао да Шеф, тако смо звали Вучића, има велики проблем на Партизановој трибини који је настао услед мог одласка у притвор 2016. године. Да Андреј, брат Александров, има контролу над навијачком групом ‘Алкатраз’, али да они немају снаге да изнесу ништа ту, да контролише и део трибине навијача под називом ‘Кимијевци’, али да они само троше паре и не доприносе ничему, а да заправо немају никакву контролу. Идеја је била да се направи нова навијачка фракција која ће све то ујединити да би ситуација била као на Звездином стадиону. (…) Ми смо то урадили.”

Након неког времена Беливук је, како каже, изгубио поверење у Видојевића.

„Почели смо да сумњамо у Рошавог да не преноси Шефу баш све како јесте, односно да више заслуга приписује себи за неке решене задатке.”

Беливук тврди да се онда пожалио Дарку Глишићу, председниковом куму и једном од кључних људи СНС-а, за кога каже да му је ‘дугогодишњи пријатељ’.

„Он ме је позвао на Уб код њега, пошто је он тамо председник општине. Марко Миљковић (Беливукова десна рука) и ја смо отишли тамо, имали смо један конструктиван састанак где ми је објаснио како се чуо са Шефом, како је Шеф потврдио да је Рошави, Ацко како га они зову, директна веза, да не треба ми да се виђамо директно (са Вучићем) да не бисмо угрозили целу ситуацију.”

На истом састанку, тврди, Глишићу се пожалио на проблеме које има са Дијаном Хркаловић, тада једном од кључних особа у полицији.

„Дијана је имала против нас не знам ни ја шта, скидала (наше) жене до голе коже при сваком претресу. Он је рекао да и они имају велики проблем, да је Дијана велики непријатељ породице Вучић и да то не знају како да реше.“

На неком од наредних састанака, испричао је тужиоцу, Глишић је на Беливуково инсистирање рекао да ће му лично организовати састанак са Вучићем.

„Дао ми је контакт са припадницима БИА-е са којима треба да се чујем, а они ће ми рећи када и где се виђамо.”

Састанак са Вучићем се одржао, како тврди Беливук, у приватном стану на Звездари. Наводно је председниково обезбеђење чекало испред – док је Вучић сам са Беливуком и Миљковићем разговарао у стану.

„Биле су разне теме ту и било је још пар тих састанака. Још на првом састанку нам је рекао да ће виђање наше бити максимално смањено, колико год може, да не бисмо угрозили ни њега ни себе због политичке ситуације.”

„Услуге”

Беливук тврди да је на тим састанцима Вучић од њега тражио различите ствари.

Једна од конкретних услуга коју Беливук описује у својој одбрани је то да је наводно допринео да се не одржи један од заказаних протеста таксиста који су се побунили против конкурентске апликације за превоз „ЦарГо“.

„Он је замолио да утичем на таксисте да се (протест) не одржи, зато што је ‘ЦарГо’ пријатељска фирма. Ја сам питао: ‘Како могу Усташе, Хрвати у преводу, да буду пријатељи?’, пошто је у новинама било да је то њихова фирма. Он је рекао да не лупам глупости кад не знам, да је брат премијерке Ане Брнабић учествовао у развоју тог програма и да морамо Ани да помогнемо јер она доста чини за породицу и за саму земљу, што смо ми и учинили, штрајк није ни одржан.“

Навео је још неколико услуга које је његова група наводно учинила за Вучића.

„Омогућавали смо то непевање, нескандирање њему, његовим члановима породице, његовим пријатељима, недизање парола, недолажење (хулигана) на геј параде, појављивање на (СНС) митинзима како би се омасовио скуп.“

Беливук каже да су га користили и како би заплашили оне који протестују против Вучића.

„Користили су наша имена у претњама када су контрамитинзи – да ћемо Марко и ја свашта да им учинимо ако се појаве и то је дефинитивно упалило пошто су многи ти скупови отказивани и прекидани.“

Вучић је од Беливука наводно тражио и да се спречи дизање увредљивог транспарента против ћерке директора фудбалског клуба „Црвена звезда“ Звездана Терзића што су навијачи планирали да ураде на трибини у току утакмице.

„Рекао сам да има четири сата до почетка утакмице, да је физички немогуће да обуставим, на шта ми је као из топа речено да ми Шеф поручује да он зна да ја то могу, питање је само да ли хоћу. У таквој ситуацији вам се не оставља много избора. Након неких два сата, пред почетак меча, дошао је и наш адвокат Дејан Лазаревић са истом молбом, али је њега позвао Звездан Терзић. Ми смо то урадили. После два дана смо се видели Марко Миљковић, ја и Лазаревић са Терзићем где нам се он безусловно захвалио и питао је колико кошта та услуга. Рекли смо да је то урађено као услуга и да за пријатеље то не може ништа да кошта.”

Било је и неколико ствари које, како тврди Беливук, није могао да заврши.

„Ствар око које нисмо могли никако да се сложимо, то је било везано за Партизан, када је тражена смена управе, да утичемо на то.”

Нису се сагласили ни, како каже, око тога да буде у контакту са Александром Вулином за кога је током саслушања изнео низ увреда.

„Али да не бисмо затезали, пошто је то Шефу било битно, Марко Миљковић и ја смо се договорили да он има контакт са њим, да ја ништа не испуњавам што Вулин тражи, да ја будем у директној вези са Шефом и преко других посредника, а да Марко буде у вези са Вулином, што је и био преко деде Светозара Вујачића (Вулинов саветник у Министарству унутрашњих послова)”, испричао је Беливук у тужилаштву.

Новинари КРИК-а покушали су да добију коментар и од Глишића, Терзића и Вулина.

Терзић се јавио на телефон, али након што се новинарка представила и поставила му питање, он је прекинуо везу. Глишић и Вулин нису одговорили на телефонске позиве.

Кога Беливук није споменуо

Поједине људе за које се од раније знало да су му некад били блиски – попут генералног секретара Владе Новака Недића и полицајца Ненада Вучковића Вучка, Беливук у исказу није споменуо.

Недић је, по свему судећи, у више наврата имао контакт са овом групом. Са Беливуком, његовим некадашњим шефом Александром Станковићем званим Сале Мутави, који је убијен 2016. године, и жандармом Вучковићем, Недић је вежбао пуцање на државном војном стрелишту 2016, тврдио је Војни синдикат Србије. Истрага у овом поступку је обустављена након што су докази мистериозно нестали.

Осим овога, о њиховој повезаности говорио је за КРИК и бивши потпредседник „Партизана“ Владимир Вулетић који је испричао да је Недић користио Беливукову екипу како би вршио притисак на управу овог клуба. Недићев отац Војислав – адвокат и члан СНС-а бранио је Беливука на суђењу за убиство 2016. године.

Жандарм Вучковић такође је био близак овој групи. Често је виђан како заједно са Беливуком навија на утакмицама о чему сведоче и фотографије са трибина. Он је био веза између Беливукове екипе и тадашње секретарке МУП-а Дијане Хркаловић.

Ни Недић ни Вучковић нису обухваћени истрагом тужилаштва, нити су саслушани у овом случају.

Амери напали Сирију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Крик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА