Најновије

НАКОН ДЕВЕТ ГОДИНА: Си Ђинпинг први пут посетио Тибет, а ево из због чега!

То је његово прво путовање у ту аутономну регију откако је 2012. године преузео власт, оцењује јапанска новинска агенција Кјодо.

Си Ђинпинг. (Фото: ria.ru)

Си је током посете Ласи, главном граду Тибета, обишао неколико места, међу којима је и палата Потала. Палата је на УНЕСЦО-овој листи светске баштине и позната је као некадашња званична резденција Далај Ламе, духовног вође тибетанског будизма.

Ове године се, како подсећа агенција Кјодо, обележава 70 година од онога што Пекинг назива мирним ослобађањем Тибета.

Током дводневне посете, Си се у разговору са локалним становништвом упознао са радом на етничким и верским пословима, са очувањем древног града и заштитом тибетанске културе, пренела је Синхуа.

Тибет се 1913. године прогласио независним од Кине, убрзо након пада династије Цхинг. Тибет се поново вратио у састав Кине 1951. године као аутономна регија под влашћу Далај Ламе, који је после тога побегао у Индију након неуспелог устанка против кинеске владавине 1959. године, који је резултирао на десетинама хиљада мртвих.

Кинеска комунистичка партија прогласила је то подручје аутономном етничком регијом 1965. године и ојачала је управу на Тибету.

Нападнут север Доњецка! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА