Најновије

ИЗБОРНА АКЦИЈА СНС-А: Сеоба фантомских гласача

Kако незванично сазнаје Директно.рс од извора упућених у ову акцију, у плану је да фантоми у главни град Србије стигну аутобусима у најмање три термина. Пре подне, око 13 часова и пред крај избора. Аутобуси би били паркирани на Новом Београду и у Земуну. Свака група би имала по двојицу или тројицу водича, који би "гласаче" одвели до "њихових" бирачких места. Потом би и били враћени у аутобусе. Да режим ништа не жели да препусти случају, говори и информација добијена од наших извора, по којој ће фантомски бирачи бити упознати са неким важнијим установама и зградама, које се налазе у непосредној близини "њиховог" бирачког места.

СНС митинг (Фото: Јутјуб)

На адресе наших суграђана пред сваке изборе стизали су позиви за гласање на име људи који никада нису били пријављени на тим адресама или већ дужи низ година ту не живе. Мада представници актуелне власти увек демантују ове тврдње, број оваквих пријава и листића сваки пут говори супротно. Јасно је да је завладала је паника у редовима СНС-а.

Тако су на територији Београда на више локација уочене особе које су се међу комшијама распитивале о људима који су већ дуго у иностранству. Питања су им била, колико често долазе и слично. Очигледно је да режим има дугогодишњу уходану шему кад је реч о сеоби фантомских гласача. Међутим, пред изборе 17. децембра планиран је из провинције долазак много већег броја људи, а то не може да прође неопажено.

Kако незванично портал Директно сазнаје од извора упућених у ову акцију, у плану је да фантоми стигну аутобусима у најмање три термина. Пре подне, око 13 часова и пред крај избора. Аутобуси би били паркирани на Новом Београду и у Земуну. Свака група би имала по двојицу или тројицу водича, који би "гласаче" одвели до "њихових" бирачких места. Одмах би и били враћени у аутобусе. Биће им строго забрањен било какав контакт са људима који на тим адресама живе већ годинама, како не би дошло до инцидената. Неће бити ни дозвољена шетња по престоници, поготово не око места биралишта. Да режим ништа не жели да препусти случај, говори и информација добијена од наших извора, по којој ће фантомски бирачи бити упознати са неким важнијим установама и зградама, које се налазе у непосредној близини "њиховог" бирачког места.

И председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић изнео је неке сличне сумње.

- Позивам грађане да пријаве где год виде полицајце који тако нешто раде или људе да учествују у томе и да све то покупе, јер ћемо ми све то да процесуирамо. Ми ћемо морати правно да идемо и према тим грађанима који пристају да учествују у тој превари. То је превара и људи који пристају да дају личну карту и дођу аутобусом да гласају, неким делом учествују у тој превари -  рекао је Алексић.

Један тотални промашај покушај заташкавања оваквих акција, имала је прошле године министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић. Фантомске бираче на многим београдским адресама, Обрадовић је објаснила тиме да су се људи ту пријавили јер им је "требао паркинг у некој централној општини“ или су "желели да им дете буде у том вртићу, или школи, па територијално желе да припадају тој школи“. Показала је потпуно непознавање Закона.

А Закон о пребивалишту и боравишту грађана, као једини фактички (чињенични) основ за пријаву боравишта признаје намеру одређеног лица да на пријављеној адреси стварно станује. Члан 13 овог закона наводи да надлежни орган (у конкретном случају МУП), решењем одбија пријаву пребивалишта ако не може да утврди да грађанин има намеру да стално станује на адреси коју пријављује. Против овог решења је могућа жалба, али она не одлаже извршење одбијајућег решења. Изузеци од овог правила укључују пријаву на адреси родитеља, супружника, социјалне установе.

Ниједан изузетак не укључује ситуацију коју већ годинама имамо, да власник никада није пријавио станара и да га не познаје. 

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА