Најновије

ХАКЕРИ ТРАЖЕ 70 МИЛИОНА ДА ЗАУСАТАВЕ НАЈВЕЋИ САЈБЕР НАПАД ИКАД: Русија одмах означена као кривац али Бајден чека потврду! (ФОТО/ВИДЕО)

Хакери бандити који наводно стоје иза напада, највећем до сад забележеном, у којем је онеспособљено стотине компанија широм света, траже 70 милиона долара како би обуставили блокаду.

Владимир Путин/Џо Бајден. (Фото: kremlin.ru/pravda.rs)

Поруку је на свом на свом блогу објавила сајбер-банда позната под именом РЕвил, пренео је Ројтерс.

Ален Лиска, из компаније за сајбер безбедност Рикордед фјучр, потврдио је да је порука аутентична, као и да банда користи тај блог још од прошле године.

Тимови за сајбер-безбедност грозничаво раде на заустављању последица највећег глобалног напада рансомвера, а појавили су се неки детаљи о томе како је банда повезана са Русијом "пробила" у компанију чији је софтвер био "вод" за напад.

Подружница злогласне банде РЕвил, најпознатија по изнуђивању 11 милиона долара од прерађивача меса ЈБС након напада на Дан сећања, заразила је у петак хиљаде жртава у најмање 17 земаља, углавном путем фирми које даљински управљају ИТ инфраструктуром за више купаца, рекли су истраживачи сајбер безбедности.

РЕвил је захтевао откупнине до 5 милиона долара, рекли су истраживачи. Међутим, касно у недељу, објавио је на својој страници на дарк вебу универзални софтверски кључ за дешифровање који ће уклонити све погођене машине у замену за крипто валуту у вредности од 70 милиона долара.

Раније је ФБИ саопштио да је напад "толиких размера да неће бити у стању да одговоре свакој жртви понаособ". Заменица саветника за националну безбедност Ен Нубергер изјавила је касније да је председник Џо Бајден "усмерио све ресурсе владе да истражи овај инцидент" и позвао све који верују да су нападнути да контактирају ФБИ.

Бајден је у суботу рекао да ће Америка сигурно одговорити уколико се утврди да иза напада стоји Кремљ.

Током сусрета са руским председником Владимиром Путином пре месец дана, Бајден је, како је наведено, затражио од руског колеге да "престане да пружа уточиште" РЕвилу и другим рансомвре бандама које изнудама нападају САД те да то сматра претњом за националну безбедност.

У последњем нападу погођен је софтвер Касеја који користе многе фирме.

Федерална агенција за сајбер безбедност и инфраструктуру (ЦИСА) је апеловала на кориснике Касеја софтвера да искључе своје сервере.

Фирма Касеја је из Ирске, а амерички огранак јој је у Мајамију.

Руски политички шамар црногорском туризму! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА