Најновије

АМЕРИКАНЦИ ПОВУКЛИ ВИШЕ ОД 90 ОДСТО СНАГА И ОПРЕМЕ ИЗ АВГАНИСТАНА: 1.000 војника остаје да чува амбасаду и аеродром!

Повлачење САД из Авганистана завршено је више од 90 одсто, саопштила је Централна команда.

Америчка војска (Фото: flickr. com)

- Процес повлачења се наставља. Америчка централна команда процењује да смо завршили са више од 90 процената целокупног поступка повлачења - наводи се у саопштењу.

CENTCOM је додао да је америчка војска такође предала готово 17.074 комада опреме Одбрамбеној логистичкој агенцији на одлагање.

Бајденова администрација је у почетку обећала да ће повлачење трупа завршити до 11. септембра. Крајем јуна медији су известили да би САД то могле да заврше у року од неколико дана, али до 1.000 војника могло би да остане да служи као безбедносна снага америчке амбасаде и градског аеродрома. Сједињене Државе имале су око 2.500 војника у Авганистану када је поступак повлачења започет 1. маја.

Раније у јуну, највиши амерички генерал у Авганистану, Остин Милер, рекао је новинарима да Авганистан може да уђе у грађански рат након формалног повлачења САД из те земље.

Талибани су се прошлог фебруара обавезали на смањење насиља као део пакта уз посредовање САД у замену за повлачење страних трупа.

Међутим, како су америчке и НАТО снаге почеле да одлазе, Талибани су појачавали напредовање на терену, заузимајући велике делове земље на руралном северу земље, преноси Sputnik International.

Лажна држава Косово по рецепту из Црне Горе сутра усваја резолуцију о "геноциду" у Сребреници. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА