Најновије

БУГАРИ ПРИСВОЈИЛИ ОХРИД: "За време Тита, говорили сте да сте Југословени"

Бугарска партија ВМРО-БНД предизборну кампању почела спотом у којем се Охрид представља као део борбе за заштиту бугарског језика.

Охрид (Фото: Pixabay)

Оштра реакција македонског нинистарства спољних послова. На челу бугарске странке ВМРО-БНД налази се бивши министар одбране Красимир Каракачанов, који је током преговора Скопља и Софије око питања која коче почетак преговора Северне Македоније и ЕУ заступао прилично тврд став.

Каракачанов је током мандата у министарству одбране изјављивао да "Македонци могу само да мисле да је Гоце Делчев био Македонац", али и нагласио да у међународном праву не постоји аргумент "мислим", преноси РТС.

"Током српске окупације и Тита ви сте себе називали Југословенима и то је ваше право, али немојте да крадете нашу историју", поручио је Каракачанов, обраћајући се властима и грађанима Северне Македоније.

Министарство спољних послова Северне Македоније осудило је данас предизборне спотове објављене у Бугарској који, како се истиче, изражавају територијалне претензије и једностране осећаје припадности и присвајања Северне Македоније.

У саопштењу се наводи да објављивање предизборних спотова у којима су изражене територијалне претензије и једнострани осећај припадности и присвајања друге суседне земље, "није у духу пријатељства и поштовања европских вредности којима смо толико заједно посвећени", преноси агенција МИА.

Додаје се и да се све то дешава у тренутку напора за јачање дијалога и повећање поверења, а све у функцији побољшања добросуседских односа.

"Очекујемо да ће се званични представници Републике Бугарске дистанцирати и осудити такве поступке једног од потенцијалних политичких учесника у највишем дому Бугарске", наводи се у реаговању министарства.

Како се српска тробојка завијорила на Тргу Бана Јелачића у Загребу, погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА