Најновије

МАТЕМАТИЧАР О ТРАЈАЊУ ЧЕТВРТОГ ТАЛАСА КОРОНЕ: Гаусова крива има изглед звона и открива - ево кад су пад и крај!

Драстичан скок броја новооболелих од коронавируса у протеклих недељу дана је очекиван, Србија је ушла у део четвртог таласа у којем бројеви нагло расту и то ће трајати бар још две недеље, каже за лист Нова професор информационих технологија Петар Кочовић.

Петар Кочовић (фото: Јутјуб)

Додаје да Гаусова крива, коју користи за предвиђање тока епидемије, показује да ће актуелни талас крајем септембра достићи максимум и завршити се крајем године, пише Нова.

„Добро је што су бројеви за сада мањи него у истом делу трећег таласа, па не очекујем да ће бити до 8.000 оболелих на дневном нивоу као прошли пут”, објашњава.

Он објашњава да је четврти талас епидемије ковида-19 у Србији почео 2. јула. Тог дана су била регистрована 74 нова случаја заразе, да би број постепено растао и до 31. јула стигао до 298.

“Гаусова крива, која је симетрична и има облик звона, има шест сегмената. До краја јуна је испуњен први сегмент у ком бројеви постепено расту, а сада се налазимо у другом у ком се дешава нагли скок“, прецизирао је Кочовић.

Према његовом предвиђању, „следе трећи сегмент у којем раст постаје спорији, четврти где почиње споро опадање, пети који карактерише нагли пад и шести где бројеви све спорије падају и талас нестаје”.

Да ли ће се невакцинисани ђаци тестирати пред полазак у школу, читајте ОВДЕ.

Извор: Нова, Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА