Најновије

ШИПТАРСКА ВОЈСКА СТИЖЕ НА КОСОВО! Кфор издао саопштење, ево шта планирају да ураде!

Међународне војне снаге на Косову и Метохији крајем августа и у септембру извешће вежбу оперативне пробе, због које ће привремено бити повећан број јединица и војника на терену, саопштио је Кфор.

Албанска војска (Фото: Министарство одбране Албаније)

У саопштењу се наводи да ће у вежби учествовати додатне резервне трупе из других савезничких земаља НАТО-а, међу којима су Албанија, Бугарска, Грчка, Италија, Румунија, Турска и Велика Британија.

Те трупе ће на КиМ стићи до краја августа, а инфраструктуру неопходну за њихов смештај успоставиће мали војни контингент из Уједињеног Краљевства који треба да допутује на Косово 13. августа.

Вежба ће бити одржана од 30. августа до 8. септембра, а обухватаће сценарије контроле масе и нереда, активности везане за слободу кретања и безбедносне операције чији је циљ одржавање високог нивоа приправности.

По завршетку вежбе, све додатне снаге ће напустити КиМ и вратити се у своје матичне земље.

Команда Кфора наводи да је у питању рутински догађај, под називом "OPREH Level II" (Оперативна проба другог нивоа).

У саопштењу се додаје да трупе из савезничких земаља тренирају заједно са јединицама Кфора у оквиру оперативних резервних снага.

Како је објашњено, додатне резервне снаге НАТО-а могу да буду позване у мало вероватном случају да Кфору затреба помоћ у спровођењу мандата УН који подразумева одржавање безбедног и сигурног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову.
Кфора наводи да локалне заједнице могу да примете повећано кретање возила, као последицу транспорта оклопних возила, док јединице пристижу током припреме.

Србија преговара са Кипром, купујемо 11 борбених хеликоптера. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА