Најновије

ШТА АКО РУСИЈА НАПАДНЕ БАЛТИЧКЕ ЗЕМЉЕ? Угледни амерички лист о евентуалном развоју догађаја

Аутор америчког часописа National Interest анализирао је слабости НАТО alijanse и рекао да би Русија могла сасвим успешно да нападне балтичке државе за само 100 сати. Новинар Себастијан Роблин је указао на Ахилову пету алијансе око 65 километара границе између Пољске и Литваније. Тако би коридор Сувалки могао постати пролаз у случају оружаног сукоба са Русијом.

Руски војник (Фото: РИА Новости)

'’Западно од коридора налази се руска ексклава Калињинград, у којој се налази више од 15.000 руских војника са тешком артиљеријом, балистичким и противавионским ракетама дугог домета. На истоку се налази ауторитарна држава Белорусија, која је номинално у савезништву са Русијом, упркос растућим тензијама између њеног дугогодишњег диктатора Александра Лукашенка и Москве. Руске трупе су такође стациониране у Белорусији, а одатле им је дозвољено да уђу у Калињинград. Међутим, сарадња Белорусије и Русије у сукобу са НАТО -ом није загарантована'’, пише аутор.

У исто време, аутор оцењује такав сценарио војне инвазије као мало вероватан. Према његовом мишљењу, Руска Федерација може заузети Балтик само ако „осети недостатак способности и одлучности у НАТО -у“.

"Москва ће се заложити за чињеницу да се земље Западне Европе неће усудити да употребе нуклеарно оружје за ослобађање већ освојених балтичких држава", нагласио је Роблин.

У чланку се наводи да Русија може да нападне коридор Сувалки из више праваца одједном како би пресекла пут колонама НАТО трупа,које ће бити послате у помоћ балтичким земљама.

Како Турска заузима бивше совјетске територије, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА