Најновије

СМРАД ШТИПА ЗА ОЧИ, ОВО ЈЕ УЖАС! Жујовић: Завод за плућне болести се нагло пуни, то је због Винче! Плавшић: Прете инфаркти и рак плућа!

Већ недељу дана Београђани се готово непрекидно гуше од загађења ваздуха и смрада који је преплавио град. Овај еколошки акцидент и атак на здравље последица је великог пожара на депонији у Винчи, који је избио прошле суботе, а онда је ватрена стихија која је „однела“ новобеоградски кинески тржни центар додатно погоршала ситуацију. Ако се изузму спорадичне тврдње да је „све под контролом“ и на „нема разлога за забринутост“ и понеки малициозни коментар највиших државних функционера, надлежни ћуте, а грађани се питају докле ће ваздух имати укус, боју и мирис.

Дим се још шири из Винче, постоји опасност да се поново распламса, лево др Плавшић, десно др Жујовић (фото: Јутјуб)

Према речима стручњака, ништа се неће променити током овог викенда, јер ће ваздух у престоници још неко време бити потенцијално опасан по здравље грађана. Са последицама оваквог загађења тек ћемо се суочавати јер нам следе године у којима ће бити све више инфаркта миокарда и карцинома.

„Ситуација на Звездари и још неким деловима града је катастрофална, смрад је неколико пута протекле недеље штипао за очи, а видео се и дим. Све је то од Винче. Волео бих да је то једна краткотрајна епизода, али очигледно да није. Интензитет пожара говори да је то скоро решено, али загађење које огроман број Београђана осећа говори да и даље има емисије свих тих штетних елемената“, рекао је представник Националне еколошке асоцијације и стручњак за квалитет ваздуха Миленко Јовановић.

Он је истакао да се на основу прецизних података може утврдити да ситуација неће бити повољна ни наредних дана јер ће бити слабог ветра и то из правца истока, односно из Винче ка Београду.

„Емисија зависи од пожара, а нико од нас не зна да ли ће бити нових разбуктавања. Дефинитивно је био велики интензитет и није реално очекивати да се све смири и санира за дан-два, како су они то објавили. Мене је субјективно то забринуло јер нисам очекивао нови талас загађења нечега што се десило у недељу у ноћ“, објаснио је наш саговорник.

„Ово није обичан шумски пожар, овде гори конгломерат опасног отпада, једињења, остатака метала и много тога. То је као причати о кијавици човеку који има озбиљни облик короне. Пожар ће се санирати, то није спорно, али до тада ће бити емисије. То је веома неозбиљно према грађанима којима је требало рећи да остану код куће уколико има загађења“, истакао је Јовановић.

Говорећи о пожару у тржном центру на Новом Београду који је буктао у четвртак целу ноћ и саниран тек у петак ујутру, Јовановић каже да је он сигурно утицао на квалитет ваздуха.

„Од садржаја тога што је тамо било, материјала крова и робе, треба дати информацију шта је то што емитује овакав пожар. Тај пожар није истих размера као онај у Винчи, али дефинитивно је утицао на грађане који живе у Блоку 70. Ово је требало да упали аларм како би се прецизно утврдило колико је утицало на здравље грађана“, закључио је Јовановић.

Пулмолошкиња др Татјана Радосављевић наглашава да је здравље Београђана знатно погоршано због дима и пожара са депоније у Винчи, али да је тешко питање када ће се смањити загађење у ваздуху.

„Кисели гасови у ваздуху ће се смањити када буде потпуно угашен пожар, а колико ће они остати у ваздуху, то бог зна. Проблем је и смрад стајског ђубрива који се шири Београдом, а садржи ове гасове”, рекла је докторка.

Судећи према речима радника градске чистоће, пожар у Винчи никада није ни престајао да гори. Све ово нам говори да Београђани ни овог викенда и данима у току идуће недеље неће моћи да уживају у чистом ваздуху, те да ћемо последице Винче осећати знатно дуже него што су биле предвиђања градоначелника Радојичића. Идеално би било да се током викенда оде негде ван града, а ако то није могуће, да се не излази напоље ако се види дим и осећа смрад. У том случају треба затворити прозоре и упалити клима-уређаје.

Прим. др Славица Плавшић, специјалисткиња за плућне болести рекла је за Нову да ће се последице пожара у Винчи осећати како краткорочно, тако и дугорочно, те да ће оне битно утицати на здравље грађана.

Плавшић је рекла да се последњих дана види погоршање стања пацијената који имају астму.

“Може се уочити тешко погоршање пацијената који имају проблеме са астмом, што се уочава и код деце. Чак се и код најздравијих уочава једна иритација због смрада, што ремети људе. Дакле, и код оних који нису имали проблеме астмом може доћи до иритације. За извесно време ће доћи до повећања броја инфаркта зато што све те честице пролазе кроз крвоток и дисајне путеве и тако се праве микротромбозе. У периодима аерозагађења коронарна одељења су испуњенија пацијентима“, истакла је Плавшић.

Она је додала да ће дугорочне последице оваквих аерозагађења бити карциноми плућа.

„Ту се Србија налази на високом месту по стопи обољевања, али нажалост и стопи смртности. То је подмукла болест будући да дуго не показује никакве симптоме. Сигурно да ће порасти број људи са карциномом, иако су непушачи. Све је то последица аерозагађења“, закључила је Плавшић.

О последицама је говорио и доктор Дејан Жујовић, који је за Нова.рс рекао да је у Заводу за плућне болести и туберкулозу приметна гужва и повећан број прегледа, што није уобичајено у ово доба године.

„И те како смо пуни.  Последња два дана региструјемо већи број пацијената који се жале на гушења и недостатак даха. Нико се не жали на Винчу, али мени све нешто указује на то. Сада је лето не очекујем да више од 50 људи да уђе у овај Завод. Годишњи одмори су, температуре су високе, није му време сада да буду овакве гужве“, изјавио је Жујовић за Нову.

Пулмолог је напоменуо да су последице погоршања астме и хроничне болести плућа.

Да се загађеност у ваздуху осећа, потврдили су читаоци из насеља Степа Степановић на Вождовцу. Према њиховим речима, негде око пола 2 ујутру, пробудио их је јак и непријатан мирис, целокупно насеље синоћ је прекрила измаглица, а ваздух је практично био „неподношљив“.

И док нас градски челници уверавају да је пожар под контролом, да се неће ширити и да се квалитет ваздуха стабилизује,  заменик градоначелника Горан Весић каже да је у току истрага која би требало да утврди како се десио пожар на депонији Винча.

Страшно, умрло 38 људи у Србији, заражено 122.000, а није корона, читајте ОВДЕ.

Извор: Нова

' + spojeno; })();

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА