Најновије

ВАСКРСАО СРБОМРЗАЦ: Вилијам Вокер некад режирао Рачак, а сад уједињује све Шиптаре широм света!

Бивши шеф Мисије ОЕБС на Косову, режисер догађаја у Рачку који су довели до бомбардовања СРЈ 1999, заговара нову идеју погубну по Србију и читав регион.

Вокер (Фото: Јутјуб/ Правда)

Вилијам Вокер, бивши шеф Мисије ОЕБС на Косову и Метохији и режисер догађаја у селу Рачак који су довели до бомбардовања СР Југославије 1999, смислио је нов крвави план - хоће да уједини све Албанце у дијаспори не би ли на тај начин ојачали своје деловање у државама у којима живе!

Гнев

Овај опасан позив главног кривца за агресију на Југославију 1999, а који би могао бити погубан по читав регион, изазвао је општи гнев стручне јавности у Србији.

Наиме, обраћајући се албанској дијаспори, Вокер је предложио да води покрет за уједињење свих Албанаца који живе у иностранству и позвао их да забораве постојеће разлике и поделе које муче дијаспору. Према његовој замисли, покрет би се састојао од свих Албанаца, без обзира на порекло или другу припадност.

- Верујем да ја, као неалбанац кога многи људи поштују, имам највеће шансе да ујединим многе фракције дијаспоре широм света. Молим за вашу подршку - рекао је Вокер.

Сматра да је економски утицај дијаспоре велики, али да су њени дугорочни ефекти минимални јер, каже, помоћ дијаспоре и њен допринос немају утицаја на процес одлучивања где се њихов новац троши, а они на власти потцењују економске везе дијаспоре с домовином. Додао је и да је дијаспора разочарана начином на који се ствари одвијају код куће.

- Неколико људи, ако их има, изражавају позитивно мишљење о тренутној ситуацији. Већина ми се придружује у оштрој критици политичке класе, доносиоца одлука и ставу да се ствари не само не побољшавају већ иду у погрешном смеру. Тамо је распрострањен договор да се нешто мора учинити. Намеравам да покушам - закључио је.

Све за паре

Истражни судија Даница Маринковић, која је својевремено радила на случају Рачак, поручује да је срамота ово што Вокер предлаже.

- Немам речи. Па, то је један зликовац, злотвор, србомрзац који треба да је иза решетака због свега што је учинио, због свих и људских и материјалних жртава које је иза себе оставио. Страшно, јако сам разочарана и међународном заједницом, чије институције очигледно не раде. Па лично сам сведок које су злочине починили и нико се не бави тиме. Кад бих могла наглас да вриштим и да кажем све што мислим, ни то не би било довољно да опише то Вокерово зло - каже Маринковић.

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оцењује за Курир да Вокера у његовим намерама по свему судећи води финансијска корист.

- Претпостављам да он у овоме што предлаже види начин да заради новац од добростојеће албанске дијаспоре и албанских криминалних кланова. А да ли иза тога има и неких његових политичких амбиција, то он најбоље зна. Можда намерава да се преко дијаспоре наметне као политички субјект који би управљао процесима на Косову и Метохији - рекао је Дрецун.

Подсетимо, у селу Рачак, на око 40 километара јужно од Приштине, 15. јануара 1999. у жестоком сукобу српске полиције с припадницима терористичке групе ОВК убијено је 45 Албанаца, а овај оружани обрачун убрзо затим искоришћен је као повод за бомбардовање СР Југославије, пре свега јер га је тадашњи шеф Верификационе комисије ОЕБС Вилијам Вокер окарактерисао као масакр, а не антитерористичку операцију.

Вокер наставља да лобира за Приштину

Аналитичар Душан Јањић оцењује за Курир да Вилијам Вокер овим потезом само наставља да лобира за Косово, што је радио и годинама уназад. - Он одавно, поготово у последњих 15 година, институционално представља део тог америчко-албанског лобија, то му је ангажман и сигурно је да је у овом моменту проценио да му је ово прилика да се укључи у америчко лобирање - сматра Јањић.

Пољаци дешифровали Путинову опасну поруку Западу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА