Најновије

ТАЛИБАНИ УПУТИЛИ ЗАСТРАШУЈУЋЕ ПРЕТЊЕ БАЈДЕНУ И БРИТАНЦИМА! Имате рок до 31. августа да одете, после тога следи удар

Портпарол талибана Сухаил Шахин поручио је како његова организација неће продужити рок за евакуацију америчких и британских држављана и да ће САД и Уједињено Краљевство сносити озбиљне последице уколико прекрше договор, истовремено нагласивши да су вести о томе да народ бежи из страха од његових вођа потпуно лажне.

Сухаил Шахин (Фото: Јутјуб)

Портпарол организације талибани Сухаил Шахин упутио је застрашујуће претње америчком председнику Џоу Бајдену и британским властима, поручивши им да имају рок да до 31. августа евакуишу сво своје становништво из Авганистана или се суоче са озбиљним последицама, оставивши веома мало простора да тај рок буде иоле продужен. 

Та порука уследила је након што су свет поново обишли стравични снимци са аеродрома у Кабулу, одакле на хиљаде људи бежи откад су талибани протекле недеље преузели контролу над читавом земљом и запретили завођењем страховладе. Они покушавају да искористе долазак међународних авиона како би се уз америчке, британске и држављане осталих западних земаља, евакуисали на безбедно.           

Такође, претње су дошле дан након што је Бајден изразио страховање да евакуација неће моћи да буде спроведена до договореног рока, док је британски министар одбране Бен Волас, с друге стране, саопштио како је за потпуну евакуацију неопходно, не неколико недеља, већ сати. 

- Нећемо дозволити продужење рока - поручио је кратко Шахин и запретио ескалацијом насиља уколико се прекрши било који део договора. 

- То је за нас црвена линија. Председник Бајден је објавио да ће до 31. августа повући све своје трупе из Авганистана. Зато, уколико пређу тај рок, то значи да су продужили окупацију наше територије, што ми не толеришемо. Такође, наш одговор је "не" на потенцијално питање Америке и Британије да се рок продужи - поручио је Шахин и нагласио како такво понашање Вашингтона и Лондона може да изазове озбиљан проблем у поверењу између Запада и талибана. 

Шахин је реаговао на синоћње Бајденово саопштење да ће евакуација преосталих америчких држављана бити "тежак и болан процес", док је британски премијер Борис Џонсон најавио да ће по том питању разговарати са шефом Беле куће, али и сазвати хитан састанака лидера групе Г7. Његово инсистирање на преговорима са западним моћницима долази упркос чињеници да су га његови најближи сарадници упозорили да би Кабул веома лако наредних дана могао да постане ратна зона. 

- Није важно када смо почели, то би у сваком случају био тежак процес... и да смо га почели пре месец дана. Не постоји начин да се толико људи евакуише без бола и без срцепарајућих сцена које гледамо на телевизији. То је чињеница - рекао је Бајден, а затим нагласио како је за мање од 36 сати из Авганистана спасено 11.000 људи, што је укупно 33.000 откад су талибани прошле недеље преузели земљу.

- Биће дискусија о томе колико ће нам времена бити потребно за све. Наш приоритет су амерички држављани, а затим иду и сви остали који су годинама тамо сарађивали с нашим људима. Сваки Американац који жели да се врати кући, биће враћен - нагласио је амерички председник.   

Британија је, иначе, забринута да ће евакуација бити отежана онда када сви Американци оду, будући да су они најбројнији (више их је од 6.000 тренутно на аеродрому у Кабулу), па се страхује да ће талибани тада и зауставити долазак авиона.   

- Не мислим да треба да продужавамо наш рок за евакуацију јер су Американци приоритет. Ако они продуже свој рок за два дана, то значи да наши остају тамо још два дана дуже од тога - упозорио је британски министар одбране Волас.  

Иначе, интересантно је да је портпарол талибана Шахин у најновијем обраћању јавности истакао како су вести о томе да народ напушта земљу из страха потпуно нетачне, те да су на снази економске гаранције. 

- Лажне су и вести да су девојчице позатваране, као и да наши војници иду од врата до врата и траже људе који су некад сарађивали са америчким снагама - нагласио је Шахин и додао да ће жене имати иста права као и сви други становници Авганиста и да ће само бити захтевано да носе хиџаб. 

- Жене наставници и новинарке су наставиле да раде своје послове упркос ономе што се догађало претходних дана и упркос свим наводима да су затворене у куће и да живе у константном страху - истакао је још Шахин. 

Американци траже повод за рат. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА