Најновије

ДОДИК ПРЕД ПУТ У МОСКВУ ПОРУЧУЈЕ ЗАПАДУ: Не можете сломити ни Српску, а камоли Русију

Председник Републике Српске путује у Москву где ће се састати са руским председником Владимиром Путином, а пре одласка послао је више важних порука Западу.

Русија остаје један од стратешких пријатеља Републике Српске и то пријатељство не желимо да изгубимо, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик пред одлазак у Москву.

"Српска не правда западне санкције Русији због чега је постала озбиљан проблем аспирацијама да се колективизује Запад", рекао је Додик у интервјуу за Спутњик.

На питање о чему ће разговарати са руским председником Владимиром Путином одговара да су међусобни односи на највишем нивоу разумевања и да желе да их граде и очувају у сложеном "конгломерату међународних односа" упркос сталном притиску Запада.

"Одлучили смо да не изгубимо пријатеље каква је Русија и наше понашање је познато: желимо да се што пре заврши рат у Украјини. Нисмо страна која би могла да навија да то бескрајно траје као што то чини Запад својим мешањем и уношењем оружја и муниције што је несумњиво продужило период трајања и страдања људи", каже Додик.

Додаје да је Русија, с правом бранећи свој суверенитет, своју политику и своју независност реаговала од најезде НАТО која је требало да покори Украјину као полазну тачку за будуће операције према Русији.

"Дијалога са Западом нема. Код њих само постоје њихови захтеви који су предмет извршавања. Мене помало импресионира њихова арогантност и надменост. Ако тако могу да разговарају с малом Републиком Српском како мислите да то можете с великом Русијом или Кином", каже председник Републике Српске.

Поручује да Запад мора да поштује народе на Балкану, а не да малим завађеним народима наводно пружају услуге под формом дијалога који промовишу и неке врсте демократије која је увек лажна.

Русија промовише политику немешања у унутрашње ствари земаља и да сваку земљу, без обзира на величину, прихвата као партнера.

"Немате примера да је Русија у последњих 30 година откад сам ја ангажован искористила своју моћ да преуреди неку државу, да доведе своју поданичку елиту у некој држави. Не, они су увек сарађивали с онима који су избор народа и који су на власти на том терену", напомиње Додик.

Са друге стране, Американци су спремни да руше са власти чак и оне које они сами доведу уколико само једном откажу било какву послушност.

"Ми нисмо против дијалога са земљама на Западу, али они нас не виде. Одлучују о нама, а не разговарају с нама. Они би прекројили БиХ по неком свом моделу не питајући нас. Опет, ми овде имамо неку институционалну моћ и не можемо да прихватимо да се наша права дерогирају на бази мишљења неких далеких канцеларија, које уопште не разумеју ни историју, ни карактер народа, ни поднебље, ни савремене и прошле догађаје, а поготову не могу да антиципирају будуће догађаје на овом простору", поручује он.

На питање о томе што ће разговарати са Путином, док то Запад широм света забрањује, Додик каже да то што са неким нећете да разговарате је на нивоу детета које је "дигло нос" у свађи.

"На савременом нивоу то раде империјалисти. Требало би Путин да буде као тужан што неко не разговара с њим. Мислим да су Немачка и ЕУ највећи губитници, они би требало да буду тужни, не Путин. Руси су направили дисперзију својих енергената на друго место. Да ли је остварен раст Русије какав би могао да буде да није свега овога? Није, наравно. Али оно што је важно јесте да Русија није потонула како су они желели", рекао је Додик.

Како каже, "пријатељи" му саветују да се дистанцира од Русије, јер онда не би било ни санкција за његову породицу ни судских процеса, али он то одбија.

"Они не рачунају овде на наше карактере. Прво, наш однос према Русији је нешто далеко више него што на Западу желе да разумеју. То није везано за тренутну причу. Они су то антиципирали тако да причају о негативном руском утицају на Балкану. Замислите то! А ако има негативног утицаја онда је то амерички негативни утицај овде, чак и делом европски што се тиче вредности које они овде нама промовишу", поручује Додик.

Зато сматра да Русија мора да заврши посао у самој Украјини, не може да верује Западу.

"Верујем да Русија сматра – а то ћу питати и самог председника колико он буде могао да каже – да крајњи циљ мора да буде перфективна контрола читавог простора који може да буде опасан за саму Русију", каже Додик.

КРЕЋЕ ПАКАО: Израел поново упао тенковима у Газу (ВИДЕО)

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА