Најновије

ДЕБЕЛО ПЛАЋАМО ОВАЈ БЕЗОБРАЗЛУК! Пола милиона за базене Томе Николића

И ове године грађани Србије, поред 4.000 евра које месечно плаћају за одржавање виле на Дедињу коју незаконито користи Томислав Николић, мораће да издвоје и додатних 500.000 динара без ПДВ како би се он и његова породица купали у чистој води у базенима, и то отвореном и затвореном, које користе.

Томислав Николић. (Фото: Јутјуб)

Тако се наставља традиција по којој се породици Николић сваке недеље контролише микробиолошка исправност купалишта и мери концентрација хлора а једном месечно обавља се и физичко -хемијска анализа. Ова услуга је дефинисана Планом јавних набавки за ову годину Управе за заједничке послове републичких органа (UZZPRO) и за њу није предвиђен тендер.

О њој нема ни прецизних одредница из конкурсне документације али има сазнања да су Николићи тражили да се искључе сваки ризик евентуалне појаве бактерије које би могле им наруше здравље и “брчкање” у државном отвореном и затвореном базену који се налазе у резиденцији коју незаконито користе. Да се то не би десило, поред овако честих микробиолошких и физичко-хемијских анализа, постоји могућност да се по потреби обавља и ванредена контрола базенске воде.

Поред тога, прдвиђено је да већи део новца од 3,8 милиона динара, колико је планирано за одржавање базена и опреме у репрезентативним објектима, се употреби управо за купалишта бившег председника.

Све то Николић неће платити из свог, већ из џепа грађана Србије, што је парадоксално јер не постоји законски основ да он користи резиденцију на Дедињу јер му статус пензионера и председника Савета за сарадњу са Русијом и Кином то не омогућава. Да би ипак тамо боравио, уредбом Владе о коришћењу ове виле покушано је да се политичка штета анулира.

Додуше, исправности воде провераваће се и у отвореним базенима у вилама “Бокељка” и у Булевару кнеза Александра Карађорђевића 75, коју користи премијерка Ана Брнабић, али знатно ређе него у резиденцијалном објекту у Ужичкој 23 који користе Николићи.

Наш извор из UZZPRO наводи да су и за ова два купалишта предвиђене услуге одржавања базена, базенске опреме и фонтана, за које је ове године планирано 3,8 милиона динара.

- Од тог новца ипак ће највише отићи за резиденцијални објекат у Ужичкој 23 јер тај објекат има два базена, док у Бокељки и у Булевару Александра Карађорђевића по један и то летњи. У та два базена се и микробиолошка исправност контролише једном недељно и то само током јуна, јула, августа и септембра, док се физичко-хемијске анализа воде обављају само четири пута годишње. За вилу у којој бораве Николићи су тражене овако свеоубхватне анализе. Ти захтеви су у неким сегментима претерани, пре свега у делу који се односи на недељну контролу микробиолошке исправности воде јер је реч о купалишту које користи мали број особа- наводи наш саговорник.

Он додаје да за набавку услуга испитивања здравствене исправности воде у базенима у резиденцијалним објектима није расписао тендер јер то омогућава закон о јавним набавкама.

- Тај посао се добија у преговарачком послу и то није противзаконито. Посао могу да добију фирме које имају лиценцу и своју лабораторију, али и прођу посебне безбедносне провере МУП-а. Понуђач који посао добије потписује и клаузулу о поверљивости података, која подразумева да не сме да износи информације које се тичу објеката али и особа које у њима бораве - - каже наш извор.

Додаје и да "слични услови важе и за набавку која се односи на одржавање базена, базенске опреме и фонтана".

-Треба да се зна да је ове године издвојен и новац за одржавање спортских и тениских терена у резиденцији коју Николићи користе - закључује он.

"Ваш мејл је узет у разматрање"

“Блиц” је упутио 23. августа питања Управи за заједничке послове републичких органа у којима је тражио појашњење о набавци везаној за испитивања здравствене исправности воде у базенима у резиденцијалним објектима и њихово одржавање.

Од њих смо истог дана добили следеће обевештење:“Ваша електронска пошта је примљена и узета у разматрање”. Од тада је прошло 15 дана и наш захтев још увек није размотрен.

Ево када ће Бајден примити трећу дозу вакцине! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА