Најновије

КУРТИ ОПЕТ ПРОВОЦИРА: “Устав Србије је застарео”

Косовски премијер Аљбин Курти изјавио је да Србија мора да промени свој Устав јер је застарео и из периода пре него што је Косово прогласило независност.

Аљбин Курти. (Фото: Јутјуб)

Курти је рекао и да је суштина дијалога Београда и Приштине узајамно признање.

– У међувремену, за свеобухватни споразум, који би требало да се усредсреди на узајамно признавање, потребна је промена става Србије, како у погледу јавних изјава, тако и њиховог Устава – навео је он.

Како је додао, за нормализацију односа између Косова и Србије, Србија мора неупоредиво више да се промени и да ће заправо Косово моц́и да промени свој став према тој промењеној Србији. Навео је да је узајамно признање суштина.

“Састанак са Вучићем не пре 6. октобра”

Косовски премијер Аљбин Курти рекао је да се са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком није договорио о састанку са српском страном, те да сусрета са председником Србије Александром Вучићем неће бити пре 6. октобра.

Курти је наговестио да ће следећи састанак бити одржан у Словенији, на Самиту ЕУ и земаља Западног Балкана.

Косовски премијер каже да је Лајчак остао на Косову три дана, а не као раније, сат или дан, као и да је одржао низ састанака са различитим актерима укљученим у питање дијалога.

Наводи да је Лајчак почео детаљније да разуме друштвено-економску ситуацију на Косову.

– Нисмо се договорили о следећем састанку са српском страном. Неће бити састанка пре 6. октобра и Самита ЕУ и шест земаља Западног Балкана у Словенији. Не постоји одређени датум када ће бити мој следећи састанак – рекао је Курти.

Каже да са Лајчаком уопште није разговарао о питању архива, него о косовским предлозима за Србију и Западни Балкан.

– Нисмо разговарали о реципроцитету, али сам му рекао да су европски лидери од мене примили писмо о кршењима која Србија чини. Недостатак договора по питању академских квалификација, затим преласка са личним картама, безвизним проласком из трећих земаља … нема битних, али формалних проблема. То су проблеми терминологије – навео је Курти.

Курти је рекао и да Србија инсистира на уступцима које је добила од претходних влада, када је реч о представљању Косова без ознака државности у документима.

Поручио је да је то за њега неприхватљиво и оптужио Србију да је крива што је 5. јула изостао било какав договор.

Курти каже да реципроцитет према Србији није освета, већ концепт изведен из једнакости као вредности.

Курти: МСП прави интерне анализе и процене где ће се Косово пријавити

На конференцији за новинаре је навео да жели да Србија уклони баријере, од којих су неке, како каже, спорадичне, а неке систематске.

– Желимо да реципроцитет за Србију уклони постављене баријере. Када будемо спремни да га уведемо, сигурно ћете бити обавештени и сазнаћете – навео је Курти.

Поводом истека рока из Вашингтонског споразума за уздржавање од лобирања за нова признања Косова и чланства у међународним организацијама, односно за њихова повлачења, Курти је рекао да Министарство спољних послова прави интерне анализе и процене где ће се Косово пријавити, када и у којим међународним организацијама.

– Будући да се ради о осетљивом унутрашњем питању, не могу износити информације о анализи без ризика да им наштетим. Имамо задатак да унапредимо међународни субјективитет, али како, када и шта, та питања остају за унутрашњу оцену и анализу – додао је Курти.

Вучић преко Северине напао патријарха Порфирија јер је издао њега и Мила у ЦГ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА