Најновије

ДОДИК СЕ ОГЛАСИО ПОВОДОМ СИТУАЦИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: СПЦ има право

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик позвао је црногорске власти да приликом устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру не дозволе било какав ексцес који може довести до физичког угрожавања учесника тог веома важног догађаја.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Додик је истакао да је устоличење митропита на Цетињу важан дан за СПЦ, да је тако увек било, и у прошлости, а биће и у будућности, али да званичници из Републике Српске неће присуствовати тим догађајима да се то не би лоше тумачило.

- Нисмо ни у шта умешани, нећемо данас ни да присуствујемо свему томе да се то не би лоше тумачило - рекао је Додик новинарима у Теслићу.

Додик је саветовао црногорским властима да обезбеде неутралне услове СПЦ за одвијање црквене церемоније, а довољну дистанцу онима који протестују, те додао да су информације, које добијају, о могућем спречавању устоличења, недопустиве.

- Ми их осуђујемо и одбацујемо јер мислимо да СПЦ има право, као и све друге верске заједнице у Црној Гори да на свој аутентичан начин, у складу са својим процедурама, заврши све своје послове. Цетињски манастир припада СПЦ, нисмо отишли ни на чији туђи простор, нагласио је Додик.

Он је одбацио било какву повезаност и тврдње које долазе из Црне Горе да су власти Републике Српске и Србије у то умешане.

Неке у Црној Гори, како је рекао, то наравно боли, али то је напросто тако, СПЦ се показала снажно и има право.

- Република Српска одбацује било какву могућност да се њене званичне власти доводе у везу са било каквим негативним догађајима који се могу евентуално десити. Ми желимо и надамо се да то неће бити, али ако буду, желим да унапред одбацим све и зато смо желели да се скупимо овде у Теслићу где нас је сазвала председница Републике Српске и дошли смо јер сматрамо да је тренутак деликатан и важан и да на тај начин пошаљемо ове поруке, изјавио је Додик.

Како комите бране Цетиње хрватском заставом, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА