Најновије

МИЛО СТИГАО НА ЦЕТИЊЕ: Нада се немогућем

Председник Црне Горе поновио је на Цетињу, где се вечерас придружио протесту против устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, да устолицење не треба да се обави на Цетињу већ на другом месту и поручио ''да се нада да ће Српска православна црква на крају урадити оно што је разумно и логично''.

Мило Ђукановић (Фото: Председништво ЦГ)

''Та црква (СПЦ) има пуно храмова широм Црне Горе, укључујући и онај највећи у Подгорици. Тако да на другом месту могу да обаве тај посао, а не могу да то раде на силу, уз угрожавања права и слободе грађана Пријестонице'', рекао је Ђукановић, преноси ''Побједа''.

Оценио је да такав приступ СПЦ није добар и да може имати последице.

''Чак и када би то неком пошло за руком, он би се овде увек морао осећати као неко ко је насилно остварио неку своју жељу. Ко је силовао на неки начин Пријестоницу и њене грађане. Зато мислим да је то погрешан приступ и зато мислим да ће то ипак доћи до свести оних којима смо послали толика упозорења ових дана и да ће на крају урадити оно што је разумно и логично'', поручио је Ђукановић.

Подгорилички лист пише и да ће Ђукановић преноћити на Цетињу, где је за сутра ујутру планирано устоличење митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић стигао је вечерас на Цетиње, где се протестује против устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру, преносе подгорички медији.

Ђукановић је раније поручио да ће 5. септембра доћи на протест на Цетиње, ако Српска православна црква не одустане од устоличења митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру.

Тада је казао и како се нада да це бити уважен његов захтев да се устоличење одржи у неком другом граду и да неће бити потребе да тог дана буде на Цетињу.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић позвао је вечерас грађане, свих вера и нација и политичких опција, да заједно допринесу очувању мира, стабилност и мултиетничког склада, али је позвао премијера Здравка Кривокапића да, како је навео, осуди покушај великосрпског покоравања Црне Горе и бескомпромисно стане у њену одбрану".

Он је позвао и Кривокапића да већ једном, како је навео, "након континуиране медијско политичке тортуре и ниподаштавања из Београда и наше државе и њега лично, као човек, интелектуалац и премијер осуди покушај великосрпског покоравања Црне Горе и бескомпромисно стане у њену одбрану".

Потребно је, поручио је, да "одговорно заштитимо живот и здравље сваког грађанина, као и право на различитост, као наше највеће богатство".

Обраћањем на Твитеру, Ђукановић је поручио да је потребно, како је навео, "непоколебљиво заштитимо слободу, сувереност и достојанство Црне Горе и њеног народа".

"Позивам и премијера Здравка Кривокапића да не инсинуира, да одржи обећање које је дао јуче да влада гарантује сигурност свима, преузимајући одговорност на себе за сва дешавања, пошто Веће за националну безбедност којим је председавао није забранило јавна окупљања", написао је Ђукановић.

ДПС за нареде у Црној Гори оптужио власт и "београдске менторе"

Након оглашавања председника Мила Ђукановића и Клуб посланика његове ДПС, позвао је све грађане на уздржаност у, како су казали, изазовном безбедносном тренутку и ситуацији у коју их је увукла актуелна власт и њихови, како наводе, "београдски ментори".

Клуб посланика ДПС, који је данас заседао на Цетињу, тврде да је данас, како кажу, "много оних који би ових дана да из Црне Горе виде вести о сукобима".

"Али то неће дочекати, јер знамо да су Црногорке и Црногорци, а посебно Цетињанке и Цетињани, познати по мудрости у најтежим временима", саопштено је из ДПС-а.

Позвали су представнике власти чија је, како су казали, одговорност за све данашње догађаје на Цетињу, да се "уразуме и адекватно се односе према насталој ситуацији."

"Грађанима који су данас окупљени на Цетињу поручујемо: чувајте мир јер је то наша највећа тековина, а слободу и храброст сте како кроз векове тако и данас доказали да поседујете", наводи се у саопштењу.

Шта је патријарх Порфирије поручио у Подгорици, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА