Најновије

ПОЛИЦИЈА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: Шта смеју, а шта не смеју да раде?

Припадници МУП-а смеју да користе „Фејсбук”, „Твитер” или „Инстаграм” али не и да објавама нарушавају углед министарства.

Полицајац (Фото: Јутјуб)

Правилник о начину понашања и личном изгледу полицијских службеника и других запослених у Министарству унутрашњих послова из 2018. године недавно је допуњен, а изменама су прописана нова правила понашања полицајаца на друштвеним мрежама.

Од сада, полицијским службеницима није дозвољено да објављују фотографије, односно видео-снимке у униформи, или грађанском оделу, са радног места, радног простора или другог места, на начин којим се нарушава углед министарства.

Такође, новина је и да је полицајцима забрањено да на друштвеним мрежама оглашавају текстове, коментаре, видео или аудио снимке непримереног садржаја којима се нарушава углед МУП-а. Ове допуне објављене су 27. августа у „Службеном гласнику” када је и почела примена нових правила.

Тумачећи измене правилника, поједини медији су известили да ће полицајцима убудуће бити забрањено да буду активни на друштвеним мрежама. Са друге стране, из МУП-а Србије су демантовали ове тврдње.

„Правилник је додатим тачкама у члану пет унапређен и детаљније појашњен, а све у циљу заштите угледа Министарства унутрашњих послова и полицијских службеника. Чудно је да су ти исти медији реаговали на неприкладне фотографије, снимке и коментаре појединих полицијских службеника и осуђивали их, а да данас, када Министарство унутрашњих послова и правилником прописује да таква понашања нису дозвољена нападају МУП. Одредбе саме по себи не значе да је полицајцима забрањено коришћење друштвених мрежа, већ да су постови, фотографије и снимци, које су и ти медији сами осуђивали и сматрали неприкладним за униформу, сада правилником дефинисани као недозвољени. Свако може да буде активан на друштвеним мрежама, али не и да користи и злоупотребљава ознаке и средства Министарства унутрашњих послова”, објаснили су из МУП-а Србије.

Правилником о начину понашања и личном изгледу полицијских службеника, који је донет 2018. године док је министар полиције био Небојша Стефановић, нису дефинисане казне уколико се полицајци не придржавају правилника и одредаба у њему.

Овај документ прописује понашање полицајаца, али и њихов изглед. Полицијски службеници морају да имају униформу, не могу да носе браду, морају да сакрију тетоваже, не смеју да носе минђуше, да имају дуге нокте, као и нокте лакиране флуоресцентним бојама, не смеју да пуше и комуницирају са грађанима док држе цигарету у руци или жваћу жваку...

Чланом пет правилника прописано је да полицијским службеницима није дозвољено да примају новчане награде и поклоне од других органа, организација или појединаца, осим у случајевима када је давање такве врсте признања прописано законом или прописом донетим на основу закона. Полицајцима је забрањено да приватни интерес ставе испред јавног, да се придружују и учлањују у организације и удружења чији би циљеви или сврха неповољно утицали на извршавање службених дужности, дисциплину или понашање.

Такође, чуварима реда је строго забрањено да користе дрогу и друге психоактивне супстанце и да долазе на рад под утицајем алкохола, као и да конзумирају алкохол док су у униформи.

Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије каже за „Политику” да ако су законом предвиђене прекршајне одредбе за грађане који објављују идентитет полицијских службеника онда и полицајци тога морају да се придржавају. Због тога је и направљен правилник.

„Полицајци су долазили у ситуацију да их док обављају своје послове у складу са законом, неки људи провоцирају, снимају и касније то каче на друштвене мреже. Постоје особе које због личног популизма снимају полицијске интервенције па то приказују као неку врсту полицијске репресије, што није тачно и представља лажну слику о нама. Нико не забрањује полицајцима да на друштвеним мрежама објављују фотографије из свакодневног живота, али то мора да буде пристојно. Полицајцима није забрањено да имају фејсбук профил, али ми први не смемо да кршимо закон оглашавањем неких ствари које ће срозавати углед министарства”, сматра Вељко Мијаиловић.

Иначе, грађани већ неколико година могу да прате полицију на друштвеним мрежама. Након налога на „Јутјубу”, МУП је почетком 2018. отворио и званичне странице на „Инстаграму” и „Фејсбуку”. На тим профилима углавном су постављене приче о хуманим гестовима, занимљивим хобијима и подвизима полицијских службеника.

Да ли треба ухапсити Ненада Чанка, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА