Најновије

Ширимо се докле хоћемо, нема простора за компромис са Русијом

Нема много простора за компромис са Русијом по питању проширења Алијансе, изјавила је стална представница САД при НАТО-у Џулијана Смит.

-Искрено говорећи, не видим много простора за компромис, рекла је Смитова у интервјуу за телевизију „Си-Ен-Ен“ уочи заседања Савета НАТО-Русија планираног за ову недељу.

Америчка представница при НАТО-у навела је да у овом тренутку „нико не предлаже промену политике Северноатлантске алијансе“ у смислу њеног даљег ширења.

-Наша врата остају отворена. Нико нема право да их залупи ногом. И сваку одлуку о проширењу ће и даље доносити Алијанса и одговарајућа земља, истакла је Смитова.

Подсетимо, 10. јануар у Женеви су одржани преговори Русије и САД о руским предлозима за безбедносне гаранције. Претпоставља се да ће након тога руски предлози бити разматрани 12. јануара на савету Русија-НАТО и 13. јануара на платформи ОЕБС-а у Бечу.

Крајем 2021. Русија је објавила нацрте споразума са САД и НАТО о безбедносним гаранцијама. Москва, између осталог, захтева од својих западних партнера правне гаранције одбијања даљег ширења НАТО-а на исток, уласка Украјине у блок и стварања војних база у постсовјетским земљама.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА