Најновије

СМРТОНОСНИ ТОВАР: Прва пошиљка америчког наоружања стигла у Украјину (ФОТО)

Прва пошиљка америчког пакета безбедносне подршке Украјини у вредности од 200 милиона долара стигла је у Кијев, саопштила је у данас амбасада.

САД у Украјини.Испорука је уследила након посете америчког државног секретара Ентонија Блинкена Кијеву ове недеље у јеку забринутости због десетина хиљада руских војника распоређених на граници са Украјином, иако Русија негира да планира нову војну офанзиву, преноси Ројтерс.

САД ће наставити да пружају такву помоћ како би подржале украјинске оружане снаге у њиховим сталним напорима да одбране суверенитет и територијални интегритет Украјине од руске агресије", наводи се на Фејсбук страници амбасаде.

Министар одбране Украјине захвалио је Сједињеним Америчким Државама на помоћи. ТАС С преноси да је у данашњој пошиљци стигло и 90 тона смртоносне опреме укључујући и муницију.

Прес служба америчке амбасаде у Кијеву је саопштила да су прошле године САД обезбедиле више од 650 милиона долара вредну војну помоћ Украјини, као и да је од 2014. године на те намене потрошено 2,7 милијарди долара.

У саопштењу се истиче да овај потез "демонстрира посвећеност САД да помогну Украјини да "ојача своје одбрамбене капацитете пред растућом руском агресијом"

Евакуација Американаца била би претерана реакција

Евакуација породица америчких дипломата из Кијева била би "претерана реакција" у тренутној ситуацији око Украјине, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски у разговору са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, пренео је данас ТАС С. Изјаву Зеленског пренели су CNN-u јуче извори блиски влади Украјине, а америчка ТВ станица није навела Блинкене коментаре.

У међувремену, други извор CNN близак влади у Кијеву тврди да су САД обавестиле Украјину да ће "вероватно већ следеће недеље почети евакуацију" чланова породица америчких дипломата запослених у амбасади.

На редовном брифингу за новинаре у Белој кући, представница Џен Псаки изјавила је да Стејт департмент планира могућности евакуације Американаца из Украјине у складу са прописима у случају "погоршања безбедносне ситуације у било којој земљи у свету".

Она је додала да су власти САД саветовале своје грађане да не путују у Украјину.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА