Најновије

"Они нису грађани" – изјава Макрона шокирала свет

Француски председник Еммануел Макрон својим острашћеним иступом у листу "Ле Парисиен" у којем је најавио обрачун са невакцинисаним суграђанима изазвао буру.

"Није ми намера да рас***дим. француски народ. Али када је реч о невакцинисанима, њих стварно желим да рас***дим. И наставићемо то да радимо, све до краја. То је стратегија", описао је своја настојања да наведе што већи број Француза на вакцинисање на начин да онима који нису примили ниједну дозу загорча животе. У Француској се досад вакцинисало више од 90 одсто оних којима је цепиво понуђено", рекао је он.

Како јавља "Гардијан", Макронов је интервју у француском листу освануо у тренутку када је у доњем дому француске Народне скупштине, на председниково изненађење, запело доношење контроверзног новог закона по којем би искључиво вакцинисаним грађанима био допуштен улазак у кафиће, биоскопе, музеје, авионе, возове и друга јавна места, док се негативан тест више не би признавао. Већина посланика гласала је за прекид седнице након бурне расправе до касно у ноћ у понедељак, а припадници Макронове владајуће странке остали су запањени таквим развојем ситуације.

Спорним законом су предвиђене теже казне за произвођаче, трговце и кориснике лажних ковид пропусница, као и за одговорне особе на местима која их не провјеравају. Људи који имају лажну пропусницу могли би да буду кажњени са пет година затвора, и новчаном казном до 75.000 еура, преноси "Јутарњи лист".

Предложено пооштравање мера разљутило је противнике вакцинације, али и не само њих, а неки посланици кажу да су били изложени претњама насиљу и вандализму. Макронов интервју за "Ле Парисиен" и тешке речи које је у њему изрекао додале су уље на ватру друштвених подела.

"У демократији, лажи и глупост су најгори непријатељи. Вршимо притисак на невакцинисане тако што им, колико је год то могуће, ограничавамо приступ друштвеним активностима", изјавио је Макрон.

"Имамо више од 90% вакцинисаних, а отпор пружа тек мала мањина. Како да је додатно смањимо? Тако да их, опростите ми на изразу, рас***димо још више - рекао је председник Француске којем ускоро истиче мандат, а још није формално објавио своју кандидатуру на априлским изборима јер му то, каже, "здравствена ситуација" још није дозволила.

"Нећемо да их трпамо у затворе, нећемо да их силом вакцинишемо. Али, рећи ћемо им: од 15. фебруара више нећете моћи отићи у ресторан. Више нећете моћи на кафу, више нећете моћи у позориште", изјавио је Макрон и отишао корак даље, одричући невакцинисанима право грађанства.

"Када моје слободе угрожавају слободе других, онда је постајем неодговоран. Онај ко је неодговоран, није грађанин", закључио је Макрон.

Његови политички опоненти, који су га од почетка владавине прозивали да је арогантан, нетактичан и потпуно одвојен од делова популације, одмах су испалили салву критика на овакву реторику.

"Нема те здравствене кризе која би била оправдање за такве речи", изјавио је Бруно Ретајо, челник десних Републиканаца у француском Сенату у који ће спорни закон, буде ли прошао доњи дом Скупштине, морати на потврду, а у горњем дому Републиканци држе контролу.

"Председник не би требало да говори такве ствари. Он невакцинисане претвара у грађане другог реда", надовезала се Марин ле Пен, шефица десне странке Национални скуп и могућа Макронова супарница у другом изборном кругу.

Челник радикалних левичара Жан Лук Меленшон, који се такође противи предложеном контроверзном закону, Макронов је вокабулар назвао "запрепашћујућим".

"Очито је да су ковид пропуснице колективна казна усмерена против слобода појединца", рекао је.

"Гардијанов" дописник из Париза оцењује да би Макронов иступ на улици могао да изазове екстремне, па и насилне реакције противника вакцина, али истовремено наводи да је његов простаклук заправо политички добро прорачунат с обзиром на то да је већина Француза поприлично фрустрирана бескрајном пандемијом, па подржавају ковид потврде као методу да се она коначно сузбије, што не би требало да га пуно кошта на предстојећим изборима.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА