Најновије

Вучић: Србија не уводи санкције Русији

Србија не уводи санкције Русији, јер се бори за своју политику где год може, а наша политика је дефинисана закључком Савета за националну безбедност, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић. (Фото: predsednik.rs)

Нова дешавања на геополитичкој сцени имаће тешке последице по Србију која ће бити под великим политичким притиском, потребно је да се руководство руководи здравим разумом и да у највећој кризи спасе своју земљу, рекао је Вучић у разговору са новинарима након свечане церемоније пуштања гасног интерконектора између Бугарске и Грчке.

Вучић је у изјави новинарима у Софији, на констатацију да Украјина тражи што хитнији пријем у НАТО, да је Русија припојила украјинске територије, и питања какве последице ће таква ситуација имати по Србију, рекао да ће оне бити тешке.

Он је указао да постоји навијачки дискурс у Србији, у којем 80 одсто људи навија за руску, а 20 одсто за украјинску страну. Такође каже, има, поред оних који су се определили за једну страну, и 10 одсто оних који гледају како да се Србија понаша да преживи.

„Они који навијају казаће вам да штите српски интерес, али само ако бринете о Србији, а не о неком другом, штитите интерес Србије“, нагласио је он.

Вучић је истакао да он неће никоме да се додворава, а да су страсти сувише јаке код нас и због емоција.

„Емоције да победите не можете. Није потребно да се руководство руководи емоцијама, већ здравим разумом. Бићемо под још већим притиском“, указао је он, пренео је Танјуг.

Вучић је додао да су неки говорили да ће Европски парламент донети одлуку о прекиду преговора са Србијом због санкција, неко да неће бити напретка, и додао да ако то није притисак онда не зна шта јесте.
„Једино још да нам неко стави главу на пањ, па да кажу сада ћемо да узмемо секирче“, приметио је он иронично.

Вучић је казао да неодговорни људи постоје у нашем народу и да их најбоље описује синтагма „неподношљива лакоћа неодговорности“.

„Они који не осећају притисак њима је лако“, додао је Вучић.

Истакао је да ће Србија бити под још већим притиском и додао да се није либио ни на скупу у Бугарској да укаже да је наша позиција другачија, али и изнесе потребу Србије да буде део света и да у највећој кризи извуче највише за њу.

„У најмањој кризи извлачили би дебљи крај, хајде у овој највећој кризи да не извучемо дебљи крај“, поручио је Вучић.

На питање зашто Србија не уводи санкције Русији, подсетио је да је политика наше државе дефинисана закључком Савета за националну безбедност.

Порука Сарацину: Неће бити независног Косова

Вучић је, на питање новинара да прокоментарише изјаву специјалног изасланика Немачке за Западни Балкан Мануела Сарацина да неће дозволити Републику Српску на Косову, да о томе одлучују Срби и Албанци и поручио му да неће бити ни независног Косова онако како су планирали.
„Нисам знао да то каже - да то неће дозволити, мислио сам да о томе одлучују Срби и Албанци. Нисам знао да о томе одлучују Немци, али добро је да је Сарацин то јавно рекао, пошто су Немци већ одлучивали о неким плановима, добро је да нам је то јавно рекао“, рекао је Вучић.

Каже да ће и он Сарацину нешто поручити, уз све поштовање које има према њему пошто га изузетно цени у сваком смислу.

„Неће бити ни независног Косова онако како планирате. Ајде, сад лепо, схватио сам вашу поруку и надам се да сте ви разумели моју поруку“, поручио је Вучић Сарацину.

Цео говор Владимира Путина на церемонији уједињења четири региона са Русијом прочитајте ОВДЕ.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА