Најновије

ПОРУКА ИЗ ЕУ: Могуће увођење виза Србији

Србија ризикује сопствени безвизни режим са ЕУ ако не смањи прилив миграната из трећих земаља који без виза путују на њену територију, а затим даље у ЕУ, наводе европски дипломатски извори уочи састанка министара унутрашњих послова у Луксембургу.

ЕУ (Илустрација РИА Новости)

„Очекујем да ће Србија и други у региону сарађивати и ускладити се са визном политиком ЕУ. Покретање суспензије безвизног режима није искључено као опција, али надам се пре свега доброј сарадњи“, изјавила је у Луксембургу европски комесар за унутрашње послове Јилва Јохансон, пренео је РТС.

Министри унутрашњих послова данас ће расправљати о мерама којима би се одговорило на значајан пораст прилива миграната који преко Западног Балкана улазе у земље ЕУ.

Прилив миграната у 2022. вишеструко је увећан у односу на прошлу годину, а као посебан проблем земље чланице истичу безвизни режим који Србија има са неким земљама Азије, Африке и Јужне Америке, чији држављани слободно путују у Србију, а затим даље у земље ЕУ. Дипломатски извори наводе да сличан проблем постоји и са визном политиком Албаније.

У овој години је на тај начин вишеструко порастао број држављана Индије, Бурундија, Туниса и Кубе који подносе захтев за азил у земљама ЕУ. Према подацима које наводе медији, број држављана Индије и Кубе који у ЕУ улазе преко Западног Балкана порастао је за скоро десет пута у односу на прошлу годину.

Јилва Јохансон је указала да је у Аустрији забележен велики прилив Индијаца, док је у Белгији значајно порастао број држављана Бурундија.

„Трендови су забрињавајући. Мораћемо да решавамо проблем јачањем спољних граница и додатним ангажманом агенције Фронтекс. Обратићемо се свим партнерима на Западном Балкану да бисмо обезбедили усклађеност визних политика“.

Европски комесар за унутрашње послове најавила је и серију састанака са представницима земаља Западног Балкана наредних недеља у Берлину, Прагу и Тирани.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА