Најновије

Илон Маск на украјинској листи за ликвидацију

Један од најбогатијих људи на свету, амерички милијардер Илон Маск изразио је забринутост због сазнања да му се име нашло на списку "непријатеља Украјине" на контроверзном веб сајту Миротворец, преноси Политика.

Илон Маск (Фото: Јутјуб)

Према неким извештајима, он се на списку појавио накратко и брзо је са њега избрисан, док украјински активисти тврде да је реч о "руској провокацији", пренео је Спутњик.

Спекулише се да је разлог Маскова најава да ће за Украјину укинути бесплатно коришћење услуга Старлинк система, преко којег ратом захваћена земља има приступ интернету.

Он је данас, међутим, најавио да ће његова компанија "Спејс икс" и даље финансирати интернет у Украјини.  

Да се Масково име нашло на овој листи указала је независна новинарка Ева Бартлет, која је то објавила на Твитеру, а иначе се и сама раније нашла на истој озлоглашеној листи.

Оснивач компанија Тесла и Пејпал питао је Бартлетову да ли је листа стварна.

Изненађени да он никада није чуо за Миротворец, многи Маскови пратиоци наводили су му примере јавних личности који се налазе на украјинској листи за ликвидацију, међу којима има и оних које су већ означене као "ликвидиране".

Миротворец је наводно независна база података појединаца које модератори проглашавају претњом за националну безбедност Украјине. Сајт пориче да се ради о листи за одстрел, већ о бази података која би требало да помогне снагама безбедности као извор информација о терористима, сепаратистима и ратним злочинцима. Сајт наводно има везе са Министарством унутрашњих послова Украјине, преноси Спутњик.

У жижу јавности сајт је ушао 2015, након убистава историчара Олеса Бузине и политичара Олега Калашњикова, чија су се имена непосредно пре тога нашла на сајту.

Снимак напада на руски аеродром погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА