Најновије

ЗАПАД БИ ДА ОКОНЧА ОТМИЦУ КиМ ОД СРБИЈЕ: За Немце приоритет Косово, па тек онда санкције Русији

Немачка је претходних дана послала више порука Србији од тога да је за чланство у ЕУ неопходно да уведе санкције против Русије и призна Косово, до претњи о могућој суспензији безвизног режима, јер Београд наводно пушта велики број миграната без виза са циљем дестабилизације Европе, што аналитичар Драгомир Анђелковић види као притисак Немачке с намером да заокружи политику, коју заједно са другим западним земљама води деценијама према Србији.

КиМ (Илустрација: Pixabay)

"То сигурно нема везе са мигрантима, то је врста притиска", истиче Анђелковић за Танјуг.

Анђелковић оцењује да Немачка користи ситуацију која сада постоји на истоку Европе, да успостави свој утицај у свим оним зонама где он још није присутан, односно да заокружи политику коју Немачка заједно са другим западним земљама води деценијама према Србији.

"То подразумева окончање отмице Косова и Метохије од Србије, противно принципима Дејтона централизацију Босне и Херцеговине, тако да у тим околностима се нама прича о потреби да се дистанцирамо од Русије, која нам је фактор подршке, да би заправо изгубили могућност да бранимо оно до чега нам је стало", рекао је Анђелковић за Танјуг.

Он додаје да Немци као приоритет стављају питање Косова и Метохије и успостављање поретка БиХ, па тек онда санкције Русији, иако маркетиншки представљају санкције као прву ствар да би, како каже, на крају стално извлачили уступке.

"Што се тиче питања виза оно није још званично постављено на начин као што се прича о Косову, али постоје наговештаји да би могли да нам уведу визе поново, односно да суспендују безвизни режим наводно због миграната. То сигурно нема везе са мигрантима, то је врста притиска", подвлачи Анђелковић.

Он сматра да Београд исто тако полузванично, као што је то урадила Немачка, може да одговори.

"Београд треба полузванично да пошаље поруку да наш однос према заштити Европе од миграната зависи од визног режима. У случају да нам се суспендује визни режим, Србија више нема разлога да буде баријера која спречава долазак миграната. У том случају Србија треба да се постави као Ердоганова Турска да више не спречава мигранте да иду у ЕУ, односно да им помаже", објашњава Андлековић.

На питање да прокоментарише изјаву заменика шефа посланичке групе владајуће ФДП Константина Куле, који је тражио да ЕУ прекине приступне преговоре са Србијом, оштро критикујући Владу Србије, између осталог због визне политике и односа према рату у Украјини, Анђелковић каже да таква изјава подсећа на оне из 2007/08. када су се, напомиње, припремали да промовишу лажну државу Косово.

"Тада су нам претили да Србија неће почети озбиљне преговоре са ЕУ, односно неће постати чланица ЕУ. У крајњој линији и државе које немају као Србија проблем Косова, од Македоније до Албаније нису постале чланице ЕУ, нити су богзна шта урадиле", примећује Анђелковић.

Оцењује да ЕУ не намерава да се шири на овом подручју, тако да, према његовом мишљењу, то претња празном пушком.

"А и да намеравају да се шире, која се то држава у свету одриче дела територије да би ушла у некакву Унију. Србија би била прва земља која би то урадила и ушла би у историју на тај начин тако да ми на претње не треба да се обазиремо ма колико биле тешке", закључио је Анђелковић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА