Најновије

БАЛКАНСКА МИГРАНТСКА РУТА: Ко злоупотребљава безвизни режим са Србијом?

Од почетка године у Србију је Балканском рутом ушло више од 70 хиљада људи, већином из Сирије и Авганистана и они углавном настављају пут ка Европској унији, највише у Аустрију и Немачку. У те земље одлазе и грађани Индије, Туниса и Бурундије, земаља које са Србијом имају безвизни режим. Након доласка у Србију број оних који илегално покушавају да уђу у западне земље је све већи. Због тога администрација у Бриселу тражи од Србије да усклади визну политику са Европском унијом. У супротном, не искључују могућност да нашој земљи суспендују безвизни режим са Европском унијом.

Мигранти (Фото: Јутјуб)

Србија нема утицаја на миграције Балканском рутом, која је поново доминантна за улазак миграната у Европу, али може да утиче на оне који злоупотребљавају безвизни режим са нашом земљом, каже за Радио Нови Сад Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражилаца азила.

Укидање виза тим земљама једино је решење које би смањило притисак, пре свега на Аустрију и Немачку, које због рата имају све више избеглица из Украјине, објашњава он.

Према подацима Центра за заштиту и помоћ тражилаца азила у Србији је тренутно око десет хиљада миграната, а дневно их уђе око 300 нових, док их скоро исто толико напусти земљу у правцу Босне и Мађарске.

Најава да ће наша земља у сарадњи са Аустријом и Мађарском ојачати своје јужне границе само ће растеретити Мађарску, али ће створити додатне проблеме нашој земљи која није чланица Европске уније и која не може сама да заустави миграције, кад то, како примећује Ђуровић, већ нису успеле да реше Грчка, Бугарска ни Турска, у којој се налази више од четири милиона избеглица из Сирије и Авганистана.

Извор: РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА