Најновије

ВЕЛИКА ИЗНЕНАЂЕЊА У НОВОЈ ВЛАДИ СРБИЈЕ: Нова кадровска решења

Нова Влада Србије биће формирана у законском року до 1. новембра, а мандатарка Ана Брнабић каже да ће бити изненађења.

Влада Србије (Фото: Јутјуб)

„Биће изненађења, то могу да потврдим, и у самој структури владе и у кадровским решењима, али нећу о томе говорити. Још једном ћу рећи само да то мора да буде влада која ће се храбро борити за независност Србије и чувати наше националне интересе”, истиче Ана Брнабић.

Сматра да самосталност у одлучивању Србији може да осигура и обезбеди само енергетска стабилност и независност. Наводи да ће то бити приоритет нове владе, која ће, како је рекла мандатарка, бити влада за кризна времена.

„Нажалост, ми смо већ навикли на кризна времена од када су СНС и председник преузели одговорност за то како се живи у Србији. Некако су се заиста само смењивале кризе, а имамо и последње – пандемијску и мигрантску, које још трају”, рекла је Брнабићева и додаје да ће приоритетна тема у мандату наредне владе бити енергетика, као што је у претходном мандату било здравство. „Сада је енергетика приоритет, то је нешто чиме морамо највише да се бавимо. Нова енергетска политика Србије је основни приоритет како бисмо обезбедили независност, а тиме и самосталност у одлучивању”, рекла је Брнабићева гостујући на ТВ Хепи.

Истакла је да је са стратешко политичке стране, када је реч о енергетици, важна сарадња с регионом и да је градња нафтовода ка Мађарској, након што је Хрватска одлучила да прекине снабдевање Србије руском нафтом преко Јанафа, пример повезивања региона. Додала је да напади и интенције да Европа забрани нафтовод ка Мађарској немају смисла јер ЕУ не одлучује ни када су у питању земље чланице, а посебно не када је у питању Србија која је у претприступном статусу.

Вучевић: Нова влада у року

Потпредседник Српске напредне странке Милош Вучевић наводи да ће нова влада свакако бити изабрана у року. Вучевић је за ТВ Прву рекао да не зна да ли ће Србија нову владу добити баш 27. октобра, као што су навели неки медији, али да су то техничке ствари – да ли ће влада бити изабрана тада или неколико дана касније, што је у року. Најавио је да ће на седници Председништва СНС-а странка дефинисати коалиционе партнере, због чега је важно да јој присуствују сви важни државни актери из СНС-а. Вучевић је рекао да не само да ће у Влади Србије бити затупљени Бошњаци већ ће то бити и најинклузивнија влада до сада, када је реч о мањинским партијама, чиме ће се показати да је Србија кућа свих њених грађана.

Синиша Мали потпредседник и министар финансија

Најавио је снажније учешће Савеза војвођанских Мађара, као и да ће поред њих и Бошњака можда још нека мањина имати места.

„Не би било фер да ја кажем, а да не каже мандатарка Ана Брнабић”, одговорио је он на питање о расподели ресора у будућој влади. Вучевић је најавио да ће Синиша Мали остати потпредседник и министар финансија, те да ће Ивица Дачић бити први заменик премијера и вероватно ће покривати ресоре који се спомињу.

„То ће бити влада континуитета у контексту политике коју воде председник Вучић и СНС као већински партнер у влади. Мора и да има нови волумен, енергију, синергију, да донесе живост, а волео бих да постоји јаче заједништво у влади, с мање дисонантних тонова и индивидуалних ’сматрања и разматрања’ у односу на оно што председник и скупштина дефинишу као политику владе”, рекао је Вучевић.

Дачић: СНС и СПС заједно

А лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да је неспорно да ће СНС и СПС чинити и нову Владу Србије. Дачић је, гостујући у емисији „Хит твит” телевизије Пинк, казао да су председник СНС-а Александар Вучић и он јуче још једном потврдили спремност за стратешку политичку сарадњу

„Сматрамо и да је интерес Србије да се то настави и у будућем периоду”, казао је Дачић. Каже да би у овој недељи требало да буду одржане седнице највиших партијских органа где ће се њихов договор о стратешком партнерству потврдити. „Али, неоспорно је да ћемо чинити заједно и нову Владу Србије. Разговарали смо о свим аспектима политике, појединачним темама, био је то успешан састанак, а поготову када су нам се придружиле и младе снаге”, казао је Дачић.

Милићевић могући министар

И потпредседник СПС-а Ђорђе Милићевић изјавио је да „не треба разговоре о формирању владе поједностављено гледати у смислу ко ће који ресор заузети и ко ће коју функцију обављати, или колико ће бити број министара”.

„Циљ наше владајуће коалиције је увек фокусиран не на испуњавање политичких и личних амбиција, него на учвршћивање државе Србије и не постојимо због политичких партија, већ због грађана, и тај политички курс никада нисмо и нећемо мењати”, рекао је Милићевић. На констатацију да се у спекулацијама помиње као будући министар, он је одговорио: „Лично разумем потребе државе и увек сам у сваком погледу на располагању.”

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА