Најновије

МИЛАНОВИЋ: Хрватски војници нису обучавани да би водили туђе ратове

Председник Хрватске Зоран Милановић поновио је став да Хрватска неће учествовати у обуци украјинских војника, јер он то као врховни командант неће дозволити и поручио да „хрватски војници нису обучени да би водили туђе ратове”.

Зоран Милановић (Фото: Јутјуб)

„Овај рат није у нашем дворишту. То (Украјина) је земља у рату. Ја нећу допустити да шачица шарлатана, којима су само њихови интереси битни, Хрватску увлачи у било шта осим у оно што је потребно. Ја овде браним хрватску младост”, рекао је Милановић новинарима у Сплиту.

„Понашамо се цивилизирано то је све”, рекао је хрватски председник и додао да ако ово код њих није рат, онда ни Хрватска није била у рату”. „Овај рат није никад објављен, али је рат који је војнички изазвала Русија, а Запад се формирао у свему осим у томе да шаљу људе”, рекао је Милановић поводом писања Политика да се Хрватска понудила да буде домаћин обуке украјинских војника.

Поновио је да док је он врховни командант Хрватска у овом рату неће учествовати, јавља Танјуг.

Коментаришући информације да ће Хрватска Украјини поклонити 14 хеликоптера, Милановић је упитао шта ће Загреб добити за узврат.

„То кошта. Траже моје мишљење, а о томе не одлучујем. Од мене нећеш добити про форма мишљење док ми о томе не даш све податке”, нагласио је.

Истиче да му је јасно да се може догодити да га парламент надгласа двотрећинском већином о том питању.

„Теоретски је то могуће, али на мени је да упозорим на ретардираност такве политике. Ко гласа за то, за мене није нормалан. Уколико хрватски инструктори, које немамо ни за себе, крену учити вештинама Украјинце који већ месецима крваво ратују и имају знање веће од Американаца било где, ту говорим о смислу ове параде. То је фарса. Политички гледано, не желим да се Хрватска војска активно веже с тим”, јасан је Милановић.

Осврнуо се и на изјаву премијера Андреја Пленовића да је згрожен његовим ставом о обучавању украјинске војске у Хрватској.

„Згроженост уцвељене бабе. Ја сам згрожен што је он краљ лопова, а он је згрожен тиме што сам рекао да нећу допустити да Хрватску увуче у рат. Ионако смо већ у рату преко НАТО-а с Русијом. Та питања око тога ко је руски човек, ја сам рекао где је то научио, а у овој ситуацији је то опасно. Јесам ли ја Русији предао Агрокор или Пленковић. Ко је ту онда руски човек”, упитао је Милановић, пренели су хрватски медији.

На питање да коментарише писање руских медија о његовом неслагању да се украјински војници обучавају у Хрватској, Милановић је рекао:

„Руси нека пишу шта желе. Ја гледам хрватски интерес... Рат се води на територији треће државе, која није чланица НАТО-а, новцем и опремом, те средствима двеју највећих чланица НАТО-а, али и осталих. И даље од тога неће моћи”.

Милановић се новинарима обратио у Сплиту, где је учествовао на седници Економског савета на тему „Анализа економске ситуације у 2022. у Републици Хрватској и очекивани економски трендови у следећој години”.

Парламентарна опозиција сагласна је са ставом Милановића о обуци украјинских војника у Хрватској.

О Вагнеровој одбрамбеној линији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА