Најновије

МИСЛИЛО СЕ ДА СУ РУСКИ НАПАДИ ДРОНОВИМА БЕЗИДЕЈНИ: Сада је Путинов циљ откривен

Иако се у почетку мислило да су Руски напади дроновима бесмислени и неселективни, тек након десет дана удара схватило се шта је циљ.

Владимир Путин. (Фото: ria.ru)

Наиме, сви су схватили да је циљ заправо уништити део украјинске енергетске инфраструцтуре, чиме руски председник покушава да низ урбаних средина у Украјини претвори у места где ће многима бити тешко да преживе зиму без темељних услуга као што су електрична енергија, грејање или јавни превоз.

Само од 10.октобра до данас у руским нападима уништено је око 30 одсто украјинских енергетских станица, што је увод у нову хуманитарну катастрофу, али и логистичку ноћну мору, пише Јутарњи лист.

Постаје јасно како се руска страна није само фокусирала на стратегију терора над цивилним становништвом - јер не знају како другачије одговорити на украјинску офанзиву – него уништавањем енергетске инфраструктуре покушавају да зиму претворе у свог савезника.

Проблеми које су руски напади проузроковали у Украјини већ су драматични, а пропагандистичко подцењивање противника изнова се показује опасним.

Украјинска влада саопштила је да је нападнуто 408 локација у Украјини, међу којима је 45 енергетских постројења различитих врста. Између осталог, Руси су уништили више градских топлана које производе пару за грејање станова и пословних простора.

Координатор УН-а за Украјину Дениз Браун већ је најавио да ће због погоршања услова живота доћи до значајног повећања морталитета.

У деловима Кијева грађани су упозорени да не пију воду која се замутила након руских напада, док украјинске власти постављају пољске кухиње како би прехранили оне који су остали без воде и електричне енергије.

Делови појединих градова данима су били без електричне енергије те су стога локалне болнице зависиле од генератора. У бројним високим зградама протисак воде толико је низак да ју имају само они на нижим спратовима.

Терор над цивилним становништвом Украјине Кремљ правда као одмазду за напад на Лримски мост. Тврде да уз енергетску инфраструктуру нападају локације са складиштима војне опреме и оружја. Већина дронова које користе у нападима иранске је производње, јефтини су те се често истовремено лансира њих више десетина.

Где би Русија и САД могле да уђу у сукоб? Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА