Најновије

БЕРЛИН ОБЈАВИО ШОК ИЗВЕШТАЈ! Немци трљају очи и не верују, овакав удар после 70 година?! Људи су већ на улицама, може ли се зауставити стихија?!

Немачки произвођачи повећали су цене за скоро 50 одсто у септембру у односу на претходну годину, након сличних повећања последњих месеци, саопштио је у четвртак Савезни завод за статистику (Дестатис)

Произвођачке цене комерцијалних производа порасле су за 45,8 одсто у септембру у односу на исти месец прошле године, саопштио је Дестатис. Стопа је била 2,3% виша него у августу, што је евкивалент порасту од 45,8% на годишњем нивоу.„Август и септембар 2022. су забележили највећа повећања производних цена у односу на ова два месеца претходне године, а од почетка истраживања 1949. године“, написала је статистичка управа.

Раст цена енергије главни је разлог повећање цена комерцијалних произвођача, наставља Дестатис, наводећи да је струја за редистрибутере коштала 259,8 одсто више него годину дана раније.

Немци све више осећају ове драстичне промене на својој кожи. Неколико десетина хиљада грађана окупило се у суботу на протестима у шест градова у Немачкој тражећи од немачке владе да повећа учешће у финансирању рачуна грађана за енергенте и осталих трошкова, као и брже напуштање коришћења фосилних горива.

Протести су одржани у Берлину, Дизелдорфу, Хановеру, Штутгарту, Дрездену и Франкфурту, а учесници су носили транспаренте са захтевима за смањење инфлације, затварање нуклеарних електрана и повећање субвенција државе за плаћање рачуна за енергенте грађанима са минималним примањима, јавио је Ројтерс.

Поједини учесници протеста су рекли да траже хитну помоћ државе због повећања цена енергената и осталих животних трошкова и која би била социјално избалансирана.

Према подацима Гринписа, једног од организатора, на протестима је учествовало око 24.000 људи. Према подацима полиције, на протесту у Берлину окупило се око 1.800 људи. Немачки парламент у петак је одобрио пакет помоћи грађанима вредан 200 милијарди евра чији је циљ да заштити компаније и грађане од великог повећања цена енергената током предстојеће зиме.

РУСИ ЕВАКУШУ ЈОШ ЈЕДАН ГРАД: Спашавају цивиле од украјинске ватре

Извор: Informer
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА