Најновије

БАКИР ЈЕ ПЛАТИО ЦЕНУ! Српска жели да буде део Србије, нема доказа да је БиХ увела санкције Русији!

Срби у Републици Српској су показали да су велики Срби. Огромна жеља већине, у то сам апсолутно убеђен, јесте да република Српска не треба да буде независна, већ део Србије, што је једино природно и нормално, рекао је др Рајко Петровић са Института за европске студије, говорећи у емисији Реч на каналу Резервни положај. 

Он је до детаља објаснио компликован изборни систем у БиХ, посебно онај који се тиче избора чланова Председништва БиХ у које улазе по један представник Срба, Бошњака и Хрвата, те како Бошњаци, користећи изборни систем, сваки пут од 2006. године успевају да члан председништва испред Хрвата буде заправо други члан испред Бошњака, а да је само „номинално Хрват“. Међутим, према његовим речима, због тих изборних манипулација, овога пута је Бакир Изетбеговић платио цену, те је уместо њега за члана председништва испред Бошњака дошао Денис Бећировић. 

- Са Денисом Бећировићем као чланом председништва БиХ уместо Бакира Изетбеговића нећемо добити ништа ново, мада је форма другачија. Бећировић је професор, доктор наука, нема афера, млад, међутим када је реч о наводном учешћу Србије у грађанском рату у БиХ, када је реч о природи Републике Српске, када је реч о Сребреници и слично, ту нема никакве разлике између њега и Бакира. Денис Бећировић сматра да је Република Српска геноцидна творевина, да је Србија извршила агресију на БиХ, да је дужна да плати ратну одштету, да се у Сребреници десио геноцид, да БиХ треба да буде унитарна, централизована држава – казао је Петровић.

Говорећи о изборима за председника Републике Српске истакао је да према досад поново пребројаним гласовима Милорад Додик сигурно побеђује. Петровић је рекао да не може да каже да су Јелена Тривић и опозиција прозападни, али да су починили неке грешке. По њему, највећа грешка Тривићеве била је састанак са Кристијаном Шмитом, којег Додик са друге стране назива „немачким туристом“. 

- Састанак Тривићеве са Шмитом је велика грешка, и мислим да је на таласима тога Додик успео да оствари победу, што говорим на основу пребројаног до сада. Додик ту нема дилеме, он ће једноставно рећи: „за мене је Кристијан Шмит немачки туриста“ – указао је Петровић.  

- Кад би Јелена Тривић била председник Републике Српске, мој утисак је да би била више по мери званичног Београда, него што је то случај Милорада Додика. Међутим, Додик је показао да је успео да преживи многе владаре у Србији, Милошевића, Ђинђића, Коштуницу, Тадића и Вучића – нагласио је он.

Према његовим речима, нема доказа да је Босна и Херцеговина заиста увела санкције Русији.

Петровић је навео да је БиХ пре рата имала 3,6 милиона становника, а сада свега око 2,5 милиона, што је, како је рекао, резултат исељавања.

"Украјина је постала полигон за тестирање различитих врста наоружања"

Извор: Правда 

    
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА