Најновије

ФРОНТЕКС ЧУВА ГРАНИЦЕ СРБИЈЕ. Нова мера за контролу миграције

Европска комисија усвојила је препоруку Савета ЕУ да одобри отварање преговора о унапређеним споразумима о статусу Европске агенције за граничну и обалску стражу (Фронтекс) са четири државе Западног Балкана, као и нови пакет помоћи од 39,2 милиона евра за јачање управљања границама у региону, објавила је Европска спољнополитичка служба (ЕЕАС).

Фронтекс (Фото: Фронтекс)

Одобрење се односи на границе између ЕУ и Албаније, Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине и у том склопу пакет помоћи од 39,2 милиона евра у оквиру Инструмента за претприступну помоћ за јачање управљања границама на Западном Балкану.

Комисија ће уз подршку Фронтекса ојачати капацитете земаља Западног Балкана у њиховом управљању миграцијама, борби против кријумчарења и обезбеђивању безбедности.

Према тренутно постојећим споразумима о статусу између Фронтекса и Албаније, Србије и Црне Горе распоређивање сталног корпуса може се одвијати само на границама земаља са ЕУ и без извршних овлашћења.

Према новом законском оквиру, споразум о статусу ће омогућити да стални корпус Фронтекса буде распоређен у трећој земљи и на граници ЕУ, као и на границама са трећим земљама и да има извршна овлашћења.

У саопштењу ЕЕАС се објашњава да је ова подршка усмерена на регионалне капацитете управљања границом углавном кроз обезбеђивање специјализоване опреме.

То укључује мобилне системе за надзор, беспилотне летелице, биометријске уређаје, обуку и подршку за успостављање и операционализацију националних координационих центара. Подршка такође покрива операционализацију објеката за миграцију, укључујући прихватне и притворске објекте.

Пакет доноси укупну билатералну и регионалну подршку усвојену у овој области у оквиру претприступне помоћи на 171,7 милиона евра.

Европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон је нагласила да је Европска унија посвећена подршци региону и јачању сарадње у управљању миграцијама на терену.

Стога предлажемо да преговарамо о споразумима о статусу у складу са новим правним оквиром који би омогућио распоређивање Фронтекса у све четири партнерске земље са пуном снагом свог мандата, како би се осигурало да се њихове границе и даље поштују и штите у складу са најбољим европским стандардима и праксама, навела је Јохансон.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи је оценио да је тај пакет благовремен, јер миграције остају област у којој се мора тешње сарађивати са западнобалканским партнерима.

Он је најавио намеру Европске комисије да у периоду између 2021. и 2024. године повећа финансирање у регион за укупно 60 одсто, што би достигло најмање 350 милиона евра за земље региона.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА