Најновије

Британски ратни извештај или пропаганда за охрабривање Украјинаца?

Британско министарство одбране објавило је најновији извештај војне обавештајне службе о ситуацији у Украјини. Ипак, њихове тврдње су толико бизарне да многи постављају питање да ли је реч о обавештајном извештају или пропаганди за храбрење Украјинаца да наставе да ратују против јачег непријатеља.

Илустрација (Фото Mil.ru)

Британци у извештају наводе да је Русија од средине октобра послала хиљаде мобилисаних резервиста на линију фронта у Украјини.

У многим случајевима резервисти су лоше опремљени, тврде британски обавештајци и додају да су руски официри још у септембру били забринути јер су мобилисани резервисти у Украјину стизали без наоружања.

Истичу да се на фотографијама са фронта види да су пушке које добијају мобилисани резервисти типичне јуришне пушке типа АКМ, које су у употреби од 1959. године. Многе од ових пушака су вероватно у једва употребљивом стању због лошег складиштења, према британским обавештајним службама. Они наводе још један проблем, а то је да пушке АКМ користе муницију калибра 7,62 мм, док већина редовних руских трупа користи пушке АК-74М и АК-12, које користе муницију калибра 5,45 мм.

Интеграција резервиста са јединицама састављеним од војника по уговору и професионалних јединица значи да ће руска логистика морати да обезбеди две различите врсте муниције за лично оружје, што ће вероватно додатно закомпликовати већ преоптерећене логистичке системе, кажу британски обавештајци.

О ракетном нападу на Молдавију читајте ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА