Најновије

ЕУ КАЖЊАВА МАЂАРСКУ! Прети јој замрзавање средстава

Мађарској прети губитак више од 13 милијарди евра из фондова Европске уније (ЕУ) после оцене Европске комисије да Будимпешта није спровела обећане реформе за сузбијање корупције на високом нивоу и јачања независности правосуђа.

Виктор Орбан (Фото: Јутјуб)

Влада Виктора Орбана, која је годинама у сукобу с Бриселом због оптужби за назадовање демократије, тиме би могла да изгуби преко потребан новац, док је суочена с падом вредности форинте, растом инфлације и успоравањем економског раста, пишу светски медији.

Европска комисија ће следеће недеље Мађарској вероватно одобрити план постпандемијског опоравка како би остала отворена могућност да добије средства из ЕУ, али исплате неће бити све док Будимпешта не испуни све договорене услове, наводи Ројтерс (Реутерс) позивајући се на изворе из Комисије.

У оквиру схеме опоравка ЕУ, Мађарска би могла да добије 5,8 милијарди евра бесповратних средстава. Тај новац, како наводи агенција, преко је потребан Будимпешти у јеку раста инфлације, успоравања привредног раста и повећања трошкова задуживања, преноси Радио Слободна Европа.

Поред тога, кажу извори, Комисија ће такође следеће недеље вероватно препоручити владама чланица ЕУ да се Мађарској суспендује 65 одсто трансфера из Кохезионог фонда ЕУ, или око 7,5 милијарди евра, док Будимпешта не испуни услове у вези с независношћу правосуђа.

Могућност да Европска комисија следеће недеље задржи укупно 13,3 милијарде евра намењених Мађарској уследила је после вишемесечних преговора с владом премијера Виктора Орбана у вези са забринутошћу ЕУ о корупцији на високом нивоу, независности судова, невладиних институција и медија, као и правима мањина.

Мађарска је према ранијем договору с Комисијом требало да предузме мере у вези с неким од ових кључних проблема до 19. новембра, наводи Ројтерс, указујући да европски званичници кажу да је прелиминарна процена показала да Будимпешта није урадила довољно.

Извор: Nova S

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА