Најновије

Једина ствар у вези Борела која прави вести су његови инфантилни тантруми. Зар ЕУ не зна да уради ишта боље од овога?

Све што Борел заправо ради је да стално кука. Кука због сопственог неуспеха. Он је склон да то уради поприлично често, посебно са имплозијом економија ЕУ после санкција ЕУ против Русије.

Пише: Martin Jay, Фонд стратешке културе

Шта је спопало тог несретног Хосепа Борела, човеку који је толико бескрајно досадан да га очигледно нико не узима за озбиљно нити слуша његове патетичне тираде. Да ли  тај потпуно неефикасан кретенски дипломата ЕУ заиста помаже ЕУ да осмисли идентитет глобалног играча или он пак погоршава ствари и само осигурава да ЕУ никада не може да има солидну спољну политику и да само тртља о томе да је има? Укратко , да ли је он део проблема, а не решење?

Joш од када је Лисабонски споразум усвојен 2007, ЕУ верује да може да буде светски играч и да наметне своје ставове и хегемонију , обично повезана са огромним џаковима кеша које дистрибуира Глобалном Југу. Зачудо , она је такође изабрала социјалисту из једне медитеранске земље да буде њен шеф дипломатије који ће председавати новим дипломатским кором ЕУ, који чини преко 120 'амбасадора' са седиштем у мисијама ЕУ широм света.

Али ипак, ЕУ зна да никада неће добити подршку која јој је потребна од земаља чланица да иде напред са великим политичким идејама, тако да обично бира трећеразредног, неимпресивног политичара који је одавно испран до у фронцле у сопственој земљи, за  преузимање главног биџе у Бриселу.

И заиста не постоји нико толико траљавији од Борела који је био лојалан ЕУ елити  већи део своје назови каријере и заиста нема где другде да нађе посао. Па ипак, овај мајмун буде примећен по томе што је ћопава  патка такав какав јесте, и тако шета широм света и колико је неспособан  он а и ЕУ на светској сцени. Све што Борел заправо ради је да само кука . Он кука због сопственог неуспеха. Он има тенденцију да то ради поприлично често, посебно имплозијом економија ЕУ после санкција ЕУ против Русије.

Ко би могао да заборави његове инфантилне тантруме, који је исфолирао због руског министра спољних послова још у јулу? Многи су извештавали да се он жалио што медији "масовно извештавају" о руском министру иностраних послова Сергеју Лаврову наводећи да "лажи круже брже од истине".

Очигледно се оглушује на то како другима изгледа као губитник, Борел је рекао шпанској радио станици да протестује због тога што Лавров добија више пажње у западним медијима и додао да је то дало Русији "оштру предност". Недавна посета Лаврова афричким земљама – ДР Конгу, Етиопији и Уганди – имала је исходиште у томе да је руски дипломата убедио Африканце да су санкције уведене од стране Запада довеле до глобалне кризе. Јадан Борел. Нико га не слуша нити чита његова саопштења за новинаре нити пак његове говоре.

Мора да је тешко бити највиши изасланик ЕУ када вас нико не схвата озбиљно и када сте скрајнути као посматрач догађаја, попут одлуке министара иностраних послова ЕУ да се стуште на Русе који траже ЕУ визе. Па , он је вероватно био један од првих људи који су чули за то.

А можда и није.

Једна од најзначајнијих ствари које важе за овог шпанског политичара је то колико је необавештен о глобалним догађајима. Ово незнање се поклапа само са његовим односом који има са Ентонијем Блинкеном који као да му је лична пудлица а који га, у стварности, вероватно сматра за сервилног минијатурног кућног љубимца. Амерички дипломата буквално говори свом колеги из ЕУ како да размишља, како да говори, како да  функционише.

Недавно су неки били шокирани Бореловим признањем да је био толико слабо информисан о уводу у руску инвазију на Украјину, да је два дана пре тога примио телефонски позив од Американаца пре него што се то догодило упозоравајући га на то. А ово је шеф дипломатије ЕУ који је понудио Украјини посебан споразум о придруживању 2014.г! 

Како је могуће да је неко толико важан тако фрапантно неупућен у кључни регион за који је ЕУ толико заинтересована да га манипулише за сопствени геополитички бенефит?

Ова посебна мрвица вести је изашла на видело, током још једног Бореловог јадног излива инфантилног напада беса  ,  где је у суштини бризнуо у плач и блебетао о томе како му ништа не иде од руке, што обично доводи до тога да упире прстом.

Овог пута је то било упрто на његове дипломате који раде за њега на конференцији. У невероватном изливу беса на брифингу Европској Служби за спољну акцију, Борел је рекао да је сит тога да сазна информације из новина пре него што их чује од сопствених званичника

"Ово није тренутак када ћемо свима вама послати цвеће говорећи да сте лепи, радите веома добро и веома смо срећни, ми смо једна велика породица", рекао је Борел.

Потребно ми је да брзо извештавате, у реалном времену, о томе шта се дешава у вашим земљама", рекао је он. "Желим да будем информисан од вас, а не од стране штампе. Понекад сам више знао шта се негде дешава читајући новине него читајући ваше извештаје".

И тако грандиозан пројекат који кошта милијарду долара годишње за исплату плата овим дипломатама је фијаско јер су сами званичници мање-више бескорисни. Није то ништа ново. Али ако тим води неко ко редефинише реч 'бескорисно' онда ће неки тврдити да није никакво изненађење да ништа не функционише. Оно када слепац води слепе.

Борел ће увек остати неко ко ће увек бити и остати  бескористан у Бриселу. Невероватно је то што  он не разуме да је то агенда оних који имају стварну моћ унутар ЕУ. Од њега се очекује да буде неефикасан. Али не дозволите да га то понекад спречи да се удаљи мало од написаног  говора  како би надокнадио то што је само  неми посматрач велике  утакмице која се одиграва, а требало би да се сматра срећником што је уопште позван да гледа.

Недавно је још један напад џангризавости  кризе средњих година из себе избацио Борел који је ЕУ назвао "баштом" и све изван њених граница "џунглом". Да ли је мислио на Африку чији мигранти настављају да продиру у меки трбух Европе преко јужне обале сопствене земље? 

оригинални чланак преузет са Strategic Culture Foundation 

превод и адаптација

angloworld translations

anglo.world.translations@gmail.com

https://www.instagram.com/anglo.world.translations/

https://angloworldtranslations.substack.com/

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА