Најновије

Куртијев списак за „лов“ на 230 Срба

Незапамћена „сезона лова“ на косовске Србе, коју је отворио премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, очигледно улази у најопаснију фазу добро испланираног прогона и застрашивања наших сународника у покрајини, а са крајњим циљем отимања и етничког чишћења севера Косова.

Росу (Фото: Јутјуб)

Наиме, према незваничним информацијама, Куртијеве власти спремају хапшење најмање 230 људи под оптужбом за наводне ратне злочине. Спискове са конкретним именима и презименима лица српске националности који ће се наћи на удару приштинсих органа гоњења јуче су објавили медији на КиМ на албанском језику. На листи су имена људи из различитих средина: из Косова Поља, Клине, Истока, Кишнице код Грачанице и Рачка.

Већ дуже време на КиМ се спекулише о постојању тајних спискова за хапшење Срба који су наводно починили ратне злочине над Албанцима. Тактику тајних оптужница Приштина је и раније примењивала како би подизала тензије и застрашивала наш народ. Неретко се дешавало да неко тек приликом покушаја да пређе административни прелаз између централне Србије и Косова буде приведен и сазна да се сумњичи за наводна злодела.

Према сазнањима „Новости“, значајан број оних са овог последњег списка, на којем је 230 имена, и даље живи на КиМ, па се поставља питање зашто нису раније приведени ако постоје докази да су окрвавили руке.

Нема дилеме да је ова хајка на Србе само наставак акције која је започета хапшењем бивших полицајаца Дејана Пантића и Миљана Аџића – првог због „тероризма“ јер је покушао да уђе у свој стан у згради у којој су и просторије изборне комисије, а другог под оптужбом да је напао припадника РОСУ на барикадама и то пре годину дана.

Ова хапшења била су кап која је прелила чашу и поново извела Србе на мирне протесте и на барикаде широм Косова. Насиље Приштине и Куртија је настављено, па је тако у четвртак увече, и то у тренутку када је званични Београд доносио одлуку да од Кфора затражи повратак припадника наше војске и полиције на Косово, ухапшен Србин Слађан Трајковић и то у свом стану у Северној Митровици. Матрица је иста, Трајковић, који је такође бивши припадник тзв. косовске полиције, сумњичи се за злочине над Албанцима. И опет питање: како се његових наводних злочина нико није сетио док је носио униформу косовске полиције, него тек сада, када се раздужио након одлуке Срба да напусте институције.

Током јучерашњег дана пронела се вест да је ухапшен и његов суграђанин Зоран Михајловић, али су из косовске полиције то синоћ демантовали.

Поводом хапшења Трајковића, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да Курти не жели да смири тензије, већ наставља лов на Србе.

– Како се одједном појављују докази против Срба који су напустили институције, а нису постојали док су били део косовског система – написао је Петковић на „Твитеру“.

Истовремено, Приштина је убрзала активности на још једном „фронту“ за који сматра да ће јој бити од великог значаја у протеривању Срба са својих огњишта и заокруживању нелегално проглашене независности – на јачању и опремању тзв. војске Косова.

Државни органи Републике Србије незванично су добили информацију, из увида у товарне листове, да се тренутно на бугарско-македонској граници налази 11 камиона који се крећу ка територији КиМ. У њима је најсавременије оружје – минобацачи и пројектили из Турске у вредности од 27,5 милиона евра, а по наруџби тзв. Министарства одбране Косова.

Адвокат ухапшеног Дејана Пантића, Срђан Митровић, изјавио је јуче да је од Основног суда у Приштини добио писмену потврду да су његовом клијенту уручени лекови. Митровић је пре тога Основном суду доставио отпусну листу где је Пантићу утврђена дијагноза и потврђена терапија.

Извор: Вечерње новости/ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА